Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bronzová záplata na smolný víkend na Mistrovství ČR

24. 6. 2015

Hranický atletický oddíl měl sice původně vyšší ambice, ale nakonec byl rád alespoň za jednu bronzovou medaili. O víkendu 20. – 21. června se na ostravském atletickém stadionu konalo Mistrovství ČR dorostenců, dorostenek, juniorů a juniorek. Nechyběli na něm ani zástupci hranické atletiky. Počasí atletice zrovna nepřálo, stadion po oba dva dny kropily dešťové přeháňky.

Největší naděje oddíl vkládal do juniora Matyáše Řiháka. Matyáš před mistrovstvím vedl průběžné republikové tabulky jak v kouli, tak v disku. V sobotu byl na programu vrh koulí, disciplína, ve které Matyáš letos získal halový bronz. Bohužel na nejdůležitější akci sezóny se s formou zrovna nepotkal a po protrápené soutěži obsadil až páté místo, daleko za svými možnostmi. V soutěži zaznamenal pouze tři měřené pokusy, nejdelší měřil 14,46m. Do nedělní soutěže v hodu diskem tedy nastupoval s obavami, jestli nedopadne podobně. Ale už rozcvičovací pokusy naznačily, že by to nemuselo být tak špatné. Druhým soutěžním pokusem poslal 1,75kg vážící náčiní do vzdálenosti 46,16m. Největší kopec smůly si však vybral v páté sérii, kdy disk doplachtil zhruba ke 49m, bohužel však asi o půl metru mimo výseč. V poslední sérii už na tento pokus nenavázal a obsadil třetí místo. Jak se ale sám vyjádřil, byl rád alespoň za ten bronz.

Druhou nadějí hranické atletiky je v poslední době dorostenec Vojtěch Podjukl. Vojta před mistrovstvím držel v průběžných tabulkách na 3000m čtvrté místo. Ovšem od mezistátního utkání dorostenců, které se konalo dva týdny před mistrovstvím ČR, se necítil i na tréninku při delších úsecích nejlépe. To se bohužel projevilo i v ostravském závodě. Závod byl velmi pomalu rozběhnutý, Vojta se dokonce na chvíli ocitl v čele, ale zhruba od půlky za tempo začal tahat pozdější vítěz a pole značně roztrhal. Vojta se pomalu propadal pořadím a zhruba 600m před cílem se závodu odstoupil. Po příčinách úpadku formy bude spolu s trenéry a lékaři pátrat.

První start na mistrovství ČR si v Ostravě odbyl dorostenec Valdemar Matuška. A nevedl si vůbec špatně. Osobní rekord 395cm, který si skočil na lize týden před „republikou“, ho řadil na deváté místo letošních průběžných tabulek. Je však třeba říci, že letos je v dorostencích obrovská konkurence, někteří skáčí více než junioři. V Ostravě Valdemar zaznamenal dva zdařené pokusy, ten vyšší měřil 385cm, na výšce 405cm už šla laťka bohužel třikrát dolů. Za osmé místo si však zaslouží pochvalu.

Na závěr programu se vždy běhá štafeta 4x400m. K Vojtovi Podjuklovi a Valdemaru Matuškovi se přidali ještě Adam Orava a Vojtěch Vávra. Hochům sice bylo jasné, že nebudou bojovat o nejvyšší příčky, ale chtěli se poprat o co nejlepší umístění a také o třináct let starý dorostenecký oddílový rekord. Po výborném týmovém výkonu se jim ho podařilo stáhnout o vteřinu a půl. Čas 3:38,98min. a deváté místo ve velké konkurenci jsou skvělým výsledkem.

Celkové výsledky

Fotografie