Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blátivé Mistrovství ČR v krosu řádně prověřilo připravenost závodníků

7. 12. 2021

V nedalekém Valašském Meziříčí se v sobotu 27. listopadu konalo Mistrovství ČR v krosu mužů, žen, juniorů a juniorek. Hranická atletika na něm měla dva zástupce. Mezi muži vytrvalci se představil Martin Čmelík, v juniorkách startovala Adéla Dostálová.

Trať závodu byla připravena ve svažitém parku nad atletickým stadionem. Vedla tedy po trávě. Ovšem noc před závodem lehce nasněžilo a teplota se v den závodu pohybovala lehce nad nulou, takže trať byla za chvíli jedno velké bahno. Kdo neměl tretry s opravdu hodně dlouhými hřebíky, závod vyloženě protrpěl, v obyčejných běžeckých botách to jezdilo jako na bruslích. To byl bohužel i případ hranického závodníka Martina Čmelíka, který startoval v závodě mužů vytrvalců na 10 km (muži mají i mílařskou trať 4 km). Martin Čmelík měl sice krosové boty, ale bohužel ne s moc hlubokým vzorkem a to na tuto trať nestačilo. Závody před MČR naznačovaly, že je ve výborné formě. Ve Valašském Meziříčí ji ovšem neprodal. Startovním polem se pomalu propadal a doběhl na 36. místě. Příště snad nepodcení obutí a zapíše lepší výsledek.

Druhou zástupkyní hranické atletiky byla ve "Valmezu" juniorka Adéla Dostálová. Ta měla opravdu náročný víkend, jelikož do dějiště krosového MČR přejížděla z Ostravy z testovacího srazu SCM, kam je zařazena díky zaběhnutému limitu na 800 m. Adéla Dostálová běžela v tretrách s dlouhými hřebíky, ale i tak se s tratí rozrytou po mužích (juniorky běžely nelogicky po vytrvalcích) trochu prala. Cílem proběhla na 20. místě.

Je třeba ovšem připomenou, že krosová "republika" bývá, co se týče konkurence, asi nejnabitější. V jednom závodě se zde potkají atleti ze všech vytrvaleckých dráhových disciplín, silniční běžci, specialisté krosaři a často i "orienťáci" nebo triatleti. Navíc letošní závod byl opravdu extrémně náročný, takže klobouk dolů před všemi, kdo jej dokončili.

Výsledky