Jdi na obsah Jdi na menu
 


Atletický podzim patří přespolním běhům

18. 11. 2014

Na podzim většina atletů opouští dráhu a vydává se do terénu nabíhat kilometry. Jedním z výborných tréninkových prostředků jsou i závody mimo dráhu, tzv. přespoláky. O prodlouženém víkendu hraničtí atleti vyjeli hned na dvoje závody.

V sobotu 15. listopadu proběhl v Týně nad Bečvou velmi pěkný závod pořádaný partou místních nadšenců Listoprďák. Dopoledne probíhaly závody dětských kategorií, v pravé poledne pak vystartoval hlavní závod na 12,6km. Hranický oddíl měl zastoupení v obou částech programu. V dětských kategoriích startovalo celkem 26 dětí v hranickém dresu. Medaili vybojovalo pět dětí. Tu nejcennější si odvezla Adéla Zdražilová v kategorii dívek ročník narození 2000 – 2002, za ní na druhém místě doběhla Tereza Kostruchová. Druhé místo vybojoval ve stejné věkové kategorii chlapců Tomáš Dvořák. Mezi nejmladšími hochy (2010 a ml.) doběhl druhý Daniel Málek. Pro bronz v kategorii dívek 2003 – 2005 si doběhla Adéla Dostálová. Z dalších umístění na dohled stupňů vítězů jmenujme čtvrtá místa Terezie Kočnarové, Lukáše Koblihy a Anety Hegerové, páté místo Martina Vavříka nebo šesté místo Leony Berné.

Na start hlavního závodu se postavilo celkem 107 běžců. Trať vede lesem pod hradem Helfštýn, kde se rovných úseků opravdu moc nenachází, náročných výběhů a seběhů tedy závodníci absolvovali hodně. Závod je také hodně recesistický, takže spousta závodníků startovala v různých kostýmech. Mohli jste vedle sebe vidět červenou karkulku, šmoulinku, pána v obleku či včelaře. Hodný obdivu byl ale především kostým mumie. Loňský vítěz Aleš Dedek, který loni startoval v plné polní (maskáče, kanady, kulomet...), ztratil dvě minuty převlékáním po prvním kole a ještě stihl vyhrát, letos takové štěstí neměl. Pro letošní ročník si vybral velmi sporý kostým pračlověka, první kolečko tedy absolvoval bosky a pouze v kožešinové bederní roušce. Po převléknutí a obutí se vydal na stíhací jízdu. Téměř se mu povedlo to co loni, doběhl těsně druhý za Markem Rauchfussem. Čas vítěze – velmi slušných 48:03min. Hranický oddíl měl zastoupení v ženské kategorii. Marie Berná se do poslední chvíle rozhodovala, jestli do náročného závodu vůbec nastoupí, ale nakonec se rozhodla správně. Vedla si velmi dobře, doběhla na třetím místě v pěkném čase 1:04:23.

V pondělí na výročí sametové revoluce se pak pětice mladých hranických závodníků představila v Přerově na Běhu 17. listopadu. Závod je dlouhý 9 kilometrů a vede z místního stadionu kolem zahrádkářských kolonií a zpět. Startovalo celkem 108 běžců. Výborně si vedl věkem teprve dorostenec Vojtěch Podjukl, který ve velké konkurenci obsadil sedmé místo. Celkově 32., ve své kategorii dvacátý doběhl Zdeněk Podjukl. Další tři hraničtí závodníci jsou ročník narození 2000. Tomáš Dvořák doběhl mezi muži 63. (v kategorii A 36.). Adéla Zdražilová a Tereza Birnbaumová běžely takto dlouhý závod poprvé, doběhly „ruku v ruce“ mezi ženami na 16. a 17. místě. Všem za jejich výkony blahopřejeme.

 

Fotky z Listoprďáku

Výsledky z Listoprďáku

Fotky z Přerova

Výsledky z Přerova