Jdi na obsah Jdi na menu
 


Atleti zahájili netradiční ligový ročník

14. 7. 2020

Netypická soutěž družstev v koronavirovém roce odstartovala netypicky o prvním prázdninovém víkendu. Druholigový atleti, kteří závodí v severní skupině D, se sjeli v neděli 5. července do Šumperku. Závody se původně měly konat v Třinci, ale kvůli zostřeným opatřením v okrese Frýdek-Místek se na poslední chvíli musely přesunout do Šumperku. Klobouk dolů před pořadateli, kteří vše stihli připravit ve velmi krátkém čase a závody proběhly bez problémů. Je třeba říci, že letošní ročník ligy je kvůli karanténním opatřením nepostupový i nesestupový.

Netradiční termín ovlivnil počty některých družstev. Mezi muži kromě potenciálních lídrů – Vítkovic a Třince – se z celkového počtu 15 družstev v sestavě nad 10 závodníků představil ještě Šternberk, Havířov, Šumperk a Frýdek-Místek. Hranický tým kvantitu nahradil kvalitou a v počtu devíti závodníků obsadil čtvrté místo, když za třetím Šumperkem zaostal o pouhé 2 body. Pěkný výsledek, za který je třeba závodníkům poděkovat.

Dařilo se zejména Ladislavu Koutnému, který si vytvořil dva osobáky, na 400 m překážek, kde zvítězil, a na hladké stovce, kde doběhl pátý. Stříbro vybojoval ještě na 110 m překážek. Petr Skřivánek je letos ve vynikající formě a taky seká osobák za osobákem. Soupeři to pocítili na osmistovce, kde nedal nikomu šanci. Přidal ještě šesté místo na hladké čtvrtce. Svou disciplínu bezpečně opanoval, jak jsme v poslední době zvyklí, Rostislav Kolář, 5 km chůze v jeho podání opět znamenalo vylepšení oddílového rekordu.

Další medailová umístění, tentokrát bronzová, vybojovali Zbyněk Šebesta v kladivu a Vojta Podjukl na 400 m překážek. Ten doplnil svou bilanci ještě osmým místem z osmistovky a devátým z běhu na 1500 m. Adam Orava vyskákal čtvrté místo ve výšce, šesté v dálce a sedmé v trojskoku, Zbyněk Čech skončil ve výšce šestý a v trojskoku osmý. Tomáš Vašíček suverénně prošel do finále stovky, to mu ale nevyšlo podle představ a doběhl zde šestý. Zato krásně rozběhl štafetu na 4 x100 m, kde společně s Koutným, Oravou a Skřivánkem vybojovali pomyslný bronz. Martin Čmelík absolvoval svou premiéru na 5000 m na dráze. Osmé místo není špatné, ale jeho potenciál i ambice jsou určitě vyšší.

Hranickému družstvu mužů letos citelně chybí zastoupení v siláckých disciplínách. V minulých letech tam body získávali, letos kouli, disk ani oštěp neobsazují. Dlouholetá vrhačská hostující opora Pavel Kukla letos závodí proti nám ve svém mateřském týmu Slezan Opava, který se po letech vrátil do ligových soutěží.

To hranickým ženám se dařilo o poznání hůře, jelikož na první kolo obdržela vedoucí družstva Klára Úlehlová dlouhou řadu omluvenek. Do Šumperku nakonec vyjela pouhá šestice závodnic v hranickém dresu. Nejvíce bodující závodnicí kola byla Adéla Zdražilová, která, ač po nemoci, opanovala čtyřstovku překážek a čtvrtá doběhla na stovce. Klára Úlehlová doběhla na "dlouhých plotech" čtvrtá a na hladké čtyřstovce pátá, dva body za deváté místo přidala z kladiva. Výborně se do družstva zařadil nováček týmu Barbora Odstrčilová, která obsadila čtvrté místo v oštěpu a páté v disku. Jitka Svobodová byla sedmá na stovce překážek a desátá v oštěpu. Zuzana Slobodová vybojovala dva body za deváté místo na osmistovce. Tereza Zápotocká si odbyla premiéru za jeden bod v kladivu.  Štafeta na 4 x 100 m ve složení Tereza Zápotocká, Adéla Zdražilová, Zuzana Slobodová a Klára Úlehlová doběhla pátá. Celkově hranické ženy obsadily osmé místo z dvanácti týmů. Doufejme, že na příštím kole, které proběhne v neděli 19. července na stadionu ve Vítkovicích, to bude o poznání lepší.

Výsledky

Fotky