Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adéla Zdražilová bronzová na Mistrovství ČR do 22 let !!!

21. 9. 2020

Hranické atletky patří mezi republikovou elitu. V sobotu a neděli 19. a 20. září to potvrdily na Mistrovství ČR do 22 let v Jablonci nad Nisou. Na druhý konec republiky vyrazila čtveřice atletek (dvě na individuální disciplínu, dvě doplnily štafetu) a jeden atlet z oddílu SK Hranice.

Svůj poslední závod před nástupem na vysokou školu absolvovala Adéla Zdražilová. Původně s trenérkou Klárou Úlehlovou počítali s přihláškou na 400 m překážek, ale deset dnů před MČR Zdražilová zaběhla skvělý čas na 400 m hladkých v Ostravě na Zlaté tretře (56,89 s). A jelikož se nemohly rozhodnout, kterou disciplínu zvolit, přihlásily obě. Po zveřejnění přihlášek bylo jasné, že o něco menší konkurence se sešla na 400 m hladkých. Z přihlášených závodnic měla Zdražilová třetí nejlepší letošní čas. Čtvrtka hladká také byla v časovém pořadu jako první. Zdražilová byla nalosována do prvního rozběhu a už zde předvedla, že je ve skvělé formě, když do cíle doběhla jako první v čase jen desetinu od osobního rekordu - 56,99 s. Hlavní favoritka disciplíny v druhém běhu běžela pomaleji a tak Zdražilová pro nedělní finále obdržela výhodnou čtvrtou dráhu. Bylo však jasné, že ve finále poběží favoritky ještě rychleji, což se také stalo. Zdražilová je však bojovnice. Finále rozběhla ještě o něco rychleji než rozběh a v cílové rovince ze sebe vyždímala poslední zbytky sil a zaslouženě si doběhla pro bronzovou medaili v novém osobním rekordu 56,15 s. Za tréninkovou dřinu si svou první republikovou medaili rozhodně zasloužila. Vzhledem k tomu, že do Jablonce nevyrážela úplně zdravá, překážkovou čtyřstovku nakonec vypustila.

Druhou hranickou závodnicí, která nastoupila k individuální disciplíně, byla věkem teprve dorostenka Adéla Dostálová. Ta dva týdny před MČR do 22 let obsadila šesté místo v běhu na 800 m na MČR dorostenek. Do Jablonce přijela jako závodnice se 14. časem (osobní rekord 2:17,24 min.). Ambice tedy nebyly tak vysoké, jako u Zdražilové. Dostálová byla nalosována do třetího rozběhu. V něm předvedla skvělý taktický výkon a díky třetímu místu a novému osobnímu rekordu 2:17,02 min. se kvalifikovala do osmičlenného finále časem. Tedy výrazně nadplán oproti papírovým předpokladům. Finálový závod měl úplně jiný průběh, Dostálová to po závodě označila jako dvoustovky s meziklusem. Favoritky taktizovaly. Zrychlování, zpomalování a obíhání ve druhé až třetí dráze rychlému času nenahrálo. V závěrečné stopadesátce však Dostálová ještě zabrala a přespurtovala dvě soupeřky s výrazně lepšími osobními rekordy. Doběhla na šestém místě v čase 2:19,66 min., s čímž může na závěr letošní dlouhé sezóny rozhodně spokojena.

Aby toho Zdražilová s Dostálovou neměly málo, nastoupily na závěr programu ještě do štafety na 4 x 400 m, doplnily je dorostenky Kristýna Podjuklová a Veronika Svobodová. Všechny čtyři předvedly opravdu výkon na hranici svých možností. Dostálová závod skvěle rozběhla (mezičas 59,5 s), Svobodová příliš neztratila (mezičas 62,0 s), běžkyně Podjuklová si zaběhla osobák na letmých 400 m (64,5 s) a Adéla Zdražilová vystřihla další skvělou čtvrtku (57,5 s). Odměnou jim bylo nejen čtvrté místo, ale také nový oddílový rekord 4:03,59 min.

Jediný, kdo z Jablonce odjížděl zklamaný, byl Ladislav Koutný. Ten se představil na stodesítce i čtyřstovce překážek. Oba závody byly na programu v sobotu a Koutný asi opravdu neměl svůj den. Ambice na finále neměl ani v jedné disciplíně, přece jen byl vybrán s jedněmi z posledních časů, ale rozhodně si to představoval jinak. Více jej mrzely krátké překážky, kde udělal chybu v náběhu na první překážku a ta mu vyšla na druhou nohu. Překážkář sice musí umět překážky na obě nohy, ale vždy je umí na jednu lépe než na druhou, takže Koutný závod ani nedokončil. Na čtyřstovce překážek si příliš chuť nezpravil, v první půlce závodu drobil na každou překážku, na osmé překážce málem vyběhl z dráhy. S časem 60,11 s (dvě vteřiny od osobního rekordu) tedy rozhodně být spokojený nemohl.

Výsledky

Fotky