Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adéla Dostálová šestá, Martin Čmelík jedenáctý na Mistrovství ČR

7. 9. 2020

Nádherný atletický stadion v Ostravě - Vítkovicích hostil v sobotu a neděli 5. -. 6. září největší (co do počtu) republikový šampionát. Na Mistrovství ČR dorostu a juniorů se sjela tisícovka závodníků ze 128 oddílů z celé republiky. Mezi vybranými závodníky byli také dva běžci z hranického atletického oddílu - dorostenka Adéla Dostálová a junior Martin Čmelík.

Hlavní tratí dorostenky Adély Dostálové je běh na 800 m. Na Mistrovství ČR se nominovala časem 2:17,24 min. z třetího kola ligy v Třinci. Mezi 24 vybranými závodnicemi měla sedmý čas a patřila tak do okruhu adeptek osmičlenného finále. To však musela potvrdit postupem ze sobotního rozběhu. Nastoupila hned k prvnímu ze tří rozběhů vedle hlavní favoritky disciplíny Pavly Štoudkové z Brna. Od začátku se nikomu moc nechtělo dopředu, bylo tedy jasné, že po pomalém začátku přijde velmi rychlý finiš. V tom Dostálová obstála a doběhla si pro přímý postup ze druhého místa v čase 2:19,22 min. Přímý postup uhájila o necelé dvě desetiny. Být třetí, do finále by časem nepostoupila. První a nejdůležitější krok, tedy postup do nedělního finále, byl tedy splněn.

V neděli panovalo v Ostravě úplně jiné počasí, oproti sobotním letním teplotám, v neděli se výrazně ochladilo a dopoledne ještě vydatně pršelo. V pravé poledne, v čase finále na 800 m, naštěstí pršet přestalo. Dostálová do finále vybíhala z osmé dráhy. Závod měl úplně jiný průběh než sobotní rozběh, hlavní favoritky nenechaly nic náhodě a hned od začátku nasadily ďábelské tempo. Dostálová s nimi držela kontakt prvních 500 m, pak jí bohužel cukly a ztrátu již nedohnala. Do cíle doběhla šestá ve druhém nejlepším kariérním čase 2:18,18 min. Medaile letos visely velmi vysoko. S šestým místem může být jistě spokojena.

Junior Martin Čmelík byl jedním ze 16 vybraných závodníků do závodu na 5000 m, nominoval se časem 16:48,48 min. z prvního kola ligy v Šumperku, z přihlášených měl nejpomalejší čas. Závod v neděli dopoledne probíhal v intenzivním dešti. Již pár kol po startu se celé závodní pole roztáhlo a Čmelík se držel v jeho zadní části. Někteří závodníci závod v tomto počasí vzdali, Čmelík ale držel solidní tempo až do konce a cílem proběhl v novém oficiálním osobním rekordu 16:22,09 min. na výborném jedenáctém místě. Neoficiální osobní rekord z doby, kdy ještě nebyl registrován pod žádným oddílem, má ještě o pár vteřin lepší. Po pátém místě z dráhové desítky a osmém místě z běhu do vrchu to byla jeho třetí účast na Mistrovství ČR. Svou přípravu teď zaměří na Mistrovství ČR v běhu 10 km na silnici, které proběhne 27. září na slavném závodě Běchovice - Praha.

Výsledky

Fotky