Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adéla Dostálová pátá na Mistrovství ČR

6. 3. 2018

Posledním letošním halovým republikovým šampionátem bylo Mistrovství ČR žactva, které se konalo 3. - 4. ledna v ostravské atletické hale. Z atletického oddílu SK Hranice se na tuto akci svými výkony nominovaly dvě mladé atletky. Adéla Dostálová na patnáctistovce, Veronika Svobodová na osmistovce, na závěr si ještě hranická děvčata střihla štafetu. Ale pojďme popořadě.

Adéla Dostálová se v poslední době specializovala hlavně na osmistovku, ale když v nedávném tréninkovém závodě pohodovým tempem zaběhla 1500m za 5:06,40 min., měly rázem s trenérkou Klárou Úlehlovou zamotanou hlavu, na kterou distanci se přihlásit. Lepší tabulkové postavení měla sice na osmistovce, ale patnáctistovka se jevila jako mnohem otevřenější závod, tak vsadily na delší distanci. Do závodu nastupovala s dvanáctým časem ze sedmnácti závodnic, které se odprezentovaly na startu. Prakticky všechny závodnice měly osobní rekordy v rozmezí pár vteřin a taky průběh závodu tomu nasvědčoval, v jednom chumlu do sebe závodnice více než polovinu závodu neustále strkaly, bouchaly a kopaly. Adéla Dostálová po pár kolizích odběhla téměř celý závod ve druhé až třetí dráze. Když se v závěru závodu začalo dělit zrno od plev a oddělovat se první pětice, Dostálová tam nechyběla. Metry naběhané navíc jí však v konci chyběly a na zrychlení nejlepších již neměla a doběhla na pátém místě. Přesto může být se svým výkonem spokojená, čas 5:03,66 min. je nový osobní i oddílový rekord a páté místo v republice je skvělé.

Veronika Svobodová se letos svým osobním rekordem 2:27,83 min. probojovala na své první individuální Mistrovství ČR. Bohužel po tomto svém osobáku strávila dva týdny na horách, což jí rozhodně v závěrečné přípravě neprospělo, lyže a běh prostě nejdou dohromady. Přesto Veronika na Mistrovství ČR ostudu neudělala. Nastoupila do druhého ze tří rozběhů. Favoritky se po startu nikam nehnaly a tak po seběhu na Veroniku zbyla nevděčná role vodičky celého startovního pole. Takto odtáhla prvních 600m a na poslední kolečko už jí síly nezbývaly, doběhla pátá v čase 2:32,76 min. Celkovým sedmnáctým místem prakticky potvrdila tabulkové postavení, se kterým nastupovala do závodu a bude to pro ni jistě cenná zkušenost, která ji v dalších závodech posune k vyšším metám.

 Druhý den Mistrovství se pak k těmto dvěma dívkám přidaly ještě Kristýna Podjuklová a Terezie Kočnarová, aby spolu utvořili kvartet na štafetu 4x200m. V podstatě pouze Kočnarová je z tohoto kvarteta svým zaměřením sprinterka, zbytek jsou běžkyně na delší distance. V posledních letech se počet přihlášených štafet na mistrostvích neustále zvyšuje. V neděli 4. 3. v Ostravě nastoupilo do tohoto závodu celkem 33 štafet žákyň (žáků byla polovina). Hranická děvčata nastoupila do posledního ze šesti běhů a nevedla si vůbec špatně, předávky jim vycházely pěkně, vyhnuly se kolizím a cílem proběhly v pěkném čase 1:54,43 min. (nový oddílový rekord). Celkově obsadily třiadvacáté místo a v cíli se radovaly, jako by doběhly první, tomu se říká týmový duch :)

Výsledky

dsc_6577.jpg