Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adéla Dostálová bronzová na Mistrovství ČR

3. 7. 2019

Konečně to zacinkalo. Chtělo by se říct po doběhu Adély Dostálové v závodě dorostenek na 800 m na Mistrovství ČR dorostu a juniorů, které proběhlo ve dnech 28. - 30. června v Olomouci.

Adéla Dostálová patřila již delší dobu k rozšířené republikové špičce na středních tratích, ale v závodě Mistrovství republiky to až do minulého víkendu nepřetavila v cenný kov. Svou ideální trať našla v běhu na 800 m. Do závodu dorostenek na olomouckém Mistrovství ČR nastupovala se sedmým časem (2:20,07) z 24 vybraných závodnic. V prvním ze tří sobotních rozběhů si počínala mazácky, když s přehledem udržela druhou přímo postupovou pozici do nedělního finále. Ještě větší radost měla z předvedeného času - 2:18,86 je nový osobní rekord a hlavně vysněný čas pod 2:20 min.

Ve finále byl scénář předem jasný a také se to po startovním výstřelu potvrdilo, ihned šly dopředu dvě favoritky, které výrazně utekly zbytku startovního pole. V šestici zbylých závodnic se bojovalo o bronzovou medaili. Dostálová se stále držela v kontaktu a vyčkávala na správnou chvíli. Ta přišla 150 m před cílem, kdy nastoupila a až do cílové čáry před sebe nikoho nepustila. Radost v cíli z bronzové medaile byla obrovská. Čas 2:19,65 je také velmi kvalitní.

Na Mistrovství ČR se v individuálním závodě představily ještě dvě další závodnice. Juniorka Adéla Zdražilová zvolila trať 400 m překážek, kde si na posledním kole ligy vylepšila osobní rekord na 65,08 s. Do závodu nastupovala s 16. časem, ambice na finále byly tedy spíše teoretické. Ovšem rozběh jí nevyšel podle jejích představ. Rytmicky jí to vůbec nevycházelo a do cíle doběhla zklamaná v čase 66,75 s. Na finále by si musela vylepšit osobní rekord o více než vteřinu a půl. V závodě se jistě projevilo i tréninkové manko způsobené zraněním.

Dorostenka Kristýna Podjuklová dostala od trenérky Klára Úlehlové na výběr, jestli na MČR přihlásit hladkou "trojku" nebo 2000 m překážek. Jednoznačně zvolila delší distanci bez překážek. "Stýpl" jí prý zatím jednou stačil, ačkoliv v něm není taková konkurence jako na hladkých bězích. Do závodu na 3000 m nastupovala s patnáctým časem (11:49,22) z dvaceti vybraných závodnic. Na startu se nakonec prezentovalo pouze patnáct závodnic. První třetinu závodu se nikomu nechtělo dopředu a celé startovní pole se drželo pohromadě, pak do toho ovšem začaly šlapat favoritky a rázem byl z jednoho chumlu dlouhý natažený had, Podjuklová se držela v jeho druhé polovině. Závěrečná kola jí už však docházely síly a tempo neudržela. Do cíle doběhla třináctá v čase 12:01,40 min.

Aby toho neměly hranické závodnice málo, na závěr programu si zaběhly ještě štafetu na 4 x 400 m dorostenek. K Adéle Dostálové a Kristýně Podjuklové se přidaly ještě Veronika Svobodová a Terezie Kočnarová. K závodu štafet se přihlásilo sedm týmů, Vítkovice nakonec nenastoupily. Závod rozběhla Kočnarová a Svobodové předávala s mírnou ztrátou na šestém místě, ztráta se však každou další předávkou zvětšovala a nejrychlejší členka štafety, Dostálová, už manko nedohnala. Po závodě byly ovšem dvě štafety diskvalifikovány za chybu na předávce a hranický kvartet se tak rázem ocitl na krásném čtvrtém místě. Čas 4:24,44 jim ovšem příliš radosti neudělal.

Výsledky

Fotky