Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adam Orava startoval na Hanácké laťce

12. 9. 2014

Výbornou zkušenost v podobě startu na mezinárodním mítinku ve skoku do výšky ˜– Hanácká laťka – má za sebou hranický atlet Adam Orava. Závod se konal na olomouckém Horním náměstí ve čtvrtek 11. září.

Počasí pořadatelům tentokrát vůbec nepřálo. Bylo poměrně chladno, ale hlavně vytrvale a vydatně pršelo. Skokani se museli vypořádat nejen s počasím, ale také se zrádným rozběhem. Na olomouckém náměstí se nenajde dostatečně velký plac, který by byl dokonale rovný. Rozběh byl tedy mírně z kopečku, olomoucké kostky mu také na rovnosti nepřidávaly. Hlavní problém pro závodníky ale představovaly tartanové čtverce, které byly přímo na odraze. Díky dešti totiž dokonale nedržely na povrchu a v případě těžšího závodníka nebo silnějšího odrazu často lehce popojížděly. Tato skutečnost bránila v dosahování nejlepších výkonů a ovlivnila především závod mužů.

Adam startoval ve společném závodě dorostenců a starších žáků. Od své základní výšky (160cm) postupoval soutěží poměrně hladce. Jedinou opravu si vybral na výšce 170cm. Konečný dosažený výkon 175cm je na podmínky, které v Olomouci panovaly, velmi slušný. Adam obsadil mezi dorostenci čtvrté místo.

Mezinárodní závod mužů měl největšího favorita v českém reprezentantovi Jaroslavu Bábovi, ten se však s podmínkami příliš nesrovnal a skončil až čtvrtý. Závod vyhrál slovenský skokan závodící v barvách brněnské univerzity Matúš Bubebík (210cm) před Polákem Piotrem Slebodou a domácím atletem Markem Navrátilem.

Celkové výsledky