Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zhodnocení atletické sezóny 2017

26. 11. 2017

Další atletický rok je za námi, do konce roku 2017 už zbývá pouze pár nemistrovských závodů, je tedy čas na hodnocení. Atletika je na vzestupu. Je to vidět hlavně na rozrůstající se členské základně nejen v místním oddíle SK Hranice, ale i v celé republice. V mládežnických kategoriích nastupuje do závodů stále více dětí, zvyšují se hlavně počty atletek.

Začněme individuálními úspěchy hranických atletů. V posledních letech jsme si už prakticky zvykli na medaile z Mistroství ČR. Letos to zacinkalo hned třikrát. O dvě stříbrné medaile se postaral junior Vojtěch Podjukl, který doběhl druhý na trojce v hale i na desítce na dráze. O třetí medaili z bronzového kovu se zasloužila starší žákyně Tereza Zápotocká, která na trojce chůze příjemně překvapila nejenom sebe. Těšit nás může také to, že se v posledních letech zvyšuje počet hranických atletů, kteří se na Mistrovství ČR dostanou. Když počítáme pouze "klasická" mistrovství, tak stáli na startu celkem ve 24 případech. Opomenout nesmíme ani další dvě medaile z jiných "republik". Michaela Kasparová vybojovala na domácím Mistrovství ČR veteránů stříbrnou medaili v tyči a Vojtěch Podjukl pomohl olomouckému družstvu juniorů k republikovému bronzu.

Na Mistrovství Moravy a Slezska hraničtí závodníci také nezaháleli. Celkem dovezli šest medailí. O zlato se postaral Vojtěch Podjukl na halové trojce a štafeta juniorů na 4x400m ve složení Orava, Koutný, Podjukl a Vávra, při níž se otřásl v základech letitý oddílový mužský rekord, ten však nakonec o vteřinu odolal. Stříbro z trojky chůze dovezla starší žákyně Tereza Zápotocká. Bronzové medaile vybojovali mladší žák Karel Brychta v dálce, starší žák Lukáš Kobliha v halové stopadesátce a juniorka Tereza Indruchová na trojce.

V soutěžích týmů se projevil nárůst počtu aktivních atletů nárůstem počtu družstev. Ve skupině D druhé ligy mužů a žen, kam hranická družstva nastoupila, se v kategorii mužů soutěž rozšířila z osmi týmů na deset, v kategorii žen z pěti na devět. Hranické družstvo mužů po čtvrtém kole figurovalo na páté nepostupové pozici. Pak se ovšem našly chyby ve výsledcích a SK Hranice se tak ocitl na třetím postupovém místě, opravené výsledky však byly dodány se značným zpožděním, někteří atleti tak na den baráže už měli jiné plány. Na baráž tak odcestovala pouze hrstka hranických borců, jejichž snažení stačilo na sedmé místo. Nejvíce bodujícím závodníkem hranického družstva mužů byla naše dlouholetá hostující opora - vrhač Pavel Kukla.

Družstvo žen se letos představilo ve značně omlazené sestavě, šikovné starší žákyně sbíraly ve druhé lize hlavně zkušenosti. V nabité soutěži obsadily celkově šesté místo. Nejvíce bodující závodnicí byla hostující vrhačka Vanessa Godárová. Nutno podotknout, že tito dva vrhači byli jediní hostující v hranickém dresu, zbytek obou týmů tvořili pouze domácí závodníci.

 Mládežnická družstva měl hranický oddíl nasazené v kategoriích přípravek, mladšího i staršího žactva. Velmi pomalu se zvyšují počty mladých hranických atletů, kteří jezdí na závody, ale stále družstva nejsou početně konkurenceschopná větším oddílům. Především v kategorii přípravek zatím stále platí, že na tréninky chodí spoustu dětí, ale na závody jich pak jede jenom hrstka. Těm, co pravidelně závodí, moc děkujeme. Všechna hranická družstva tak skončila na chvostu tabulek. Nejvíce bodujícími atlety byli ve starším žactvu Adéla Dostálová a Lubomír Bezděk, v mladším žactvu Julie Číhalová a Karel Brychta a v přípravkách Tereza Haitlová a David Karola.

Mládež však nezávodí pouze v soutěži družstev, kromě individuálních závodů na dráze naši svěřenci objíždí také Běžecký pohár dětí a mládeže Olomouckého kraje. Letos v něm bylo zařazených deset závodů, do celkového pořadí se započítávalo šest nejlepších výsledků. Z našeho oddílu se na pódium (prvních pět) probojovalo devět závodníků, z toho čtyři se umístili na medailových pozicích. Své kategorie opanovali dorostenka Adéla Zdražilová, starší žákyně Adéla Dostálová a mladší žák Ondřej Glet. Na druhé pozici skončila starší žákyně Kristýna Podjuklová. Další umístění na pódiu vybojovali v mladším žactvu čtvrtý Ladislav Procházka a pátý Vojtěch Nevyjel, v přípravkách čtvrtý David Karola, ve starším žactvu pátá Veronika Svobodová a v předžačkách pátá Tereza Jurásková.

Co se týče pořádání závodů, letos jsme si toho také užili - ani ne tak počet závodů, jako spíše náročnost některých podniků. Tradičně prvními závody na hranickém stadioně a v jeho okolí byl 50. ročník Běhu vítězství, 46. ročník Hranické dvacítky a 3. ročník Hranické desítky. Hostem letošního ročníku byl rekordman hranické dvacítky, bývalý vynikající reprezentant Karel David. Celkem 8. dubna startovalo 343 závodníků. V dubnu jsme pak ještě pořádali regionální kolo Čokoládové tretry a Okresní přebory. Náročné závody nás pak čekali v červnu, 3.6. jsme pořádali druhé kolo II. ligy mužů a žen. Nejdůležitější podnik nás čekal 10.6., kdy se v Hranicích poprvé konalo Mistrovství ČR, dostaveníčko si na hranickém stadioně dali veteráni. O 185 závodníků se staralo celkem 52 pořadatelů a rozhodčích, za jejich pomoc při náročném osmihodinovém časovém pořadu moc děkujeme.

Náročné na organizaci bylo rovněž Mistrovství Moravy a Slezska mladšího žactva, které jsme pořádali 1. října. V této kategorii závodníků (především děvčat) neustále přibývá. Celkový počet 373 závodníků ze 40 oddílů byl už tak trochu na hranici únosnosti. Především technické disciplíny byly přeplněné (např. 59 závodnic ve skoku dalekém). Nicméně pořadatelé se s náročným úkolem vypořádali se ctí. Jako každý rok jsme pořádali také dvoje závody pro hranickou drobotinu - červnové Závody hranických přípravek a mladšího žactva a říjnové Zavírání dráhy.

K 1.1. 2017 oddíl vykazoval celkem 189 členů, z toho 119 mládežníků do 18 let. O chod oddílu se momentálně stará jedenáct aktivních trenérů, rozdělených do pěti tréninkových skupin. Za jejich obětavou a mnohdy nedoceněnou práci mnohokrát děkujeme. Poděkovat se sluší také atletům za jejich vzornou reprezentaci a přejeme jim mnoho úspěchů nejen ve sportu, ale také v osobním životě.

Medailisté a umístění z Mistrovských závodů 2017