Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zhodnocení atletické sezóny 2016

24. 11. 2016

Kdyby se měla úspěšnost sezóny hodnotit podle toho, zda hraničtí závodníci přivezli medaile z Mistrovství ČR, tak ta letošní úspěšná byla. V soutěžích družstev borci a borkyně v hranických dresech také nezaháleli.

Atletika je ale především individuální sport, tak začněme výčtem úspěchů jednotlivých atletů. Na Mistrovství republiky to letos zacinkalo dvakrát. O první bronzovou medaili se postaral Vojtěch Podjukl v závodě juniorů v běhu na 10 000m na dráze. Druhou medaili ze stejného kovu vybojoval mladší žák Lukáš Kobliha v pětiboji. Vojta byl vůbec nejpilnější závodník, co se Mistrovství ČR týče, celkem se postavil na start sedmkrát. Kromě bronzu, byl ještě čtvrtý (běh na silnici), pátý (3000m v hale), dvakrát šestý, jednou osmý a jednou devátý. Slušná bilance, na to, že letos byl junior teprve prvním rokem. Když jsme u výčtů úspěchů z mistrovských závodů, tak nesmíme zapomenout ani na Mistrovství ČR veteránů, kde Iva Podjuklová vybojovala dvě stříbra (1500m, štafeta).

Na Mistrovství Moravy a Slezska hraničtí atleti také nezaháleli, sedm cenný kovů je toho důkazem. Pět z nich je dokonce zlatých. Nejúspěšnějším závodníkem byl talentovaný sprinter Lukáš Kobliha mezi mladšími žáky. Tituly Mistr Moravy a Slezska vybojoval na šedesátce v hale i venku a na stopadesátce venku, ještě přidal stříbro z halové stopadesátky. Další zlato si pověsil na krk Valdemar Matuška mezi juniory v halové tyčce a trochu kuriózně i Klára Úlehlová na Mistrovství Moravy a Slezska v krosu, kde byla jako jediná přihlášená žena (letošní termín málokomu vyhovoval).

Mládežníci se jako vždy činili v Běžeckém poháru dětí a mládeže Olomouckého kraje. Do celkového hodnocení se počítalo pět nejlepších výsledků z osmi závodů. V nejlepší pětce se umístilo pět hranických závodníků. Nejlepšího umístění dosáhla Adéla Dostálová, která obsadila druhé místo v kategorii mladší žákyně. Na bednu se prosadil ve stejné věkové kategorii hochů Ladislav Procházka, který byl třetí. Za ním se na čtvrté pozici umístil Lukáš Kobliha a na páté Martin Vavřík. V kategorii předžáků vybojoval páté místo David Karola.

Nyní se podíváme na účinkování hranických týmů v soutěžích družstev. Začněme jako vždy v kategorii dospělých. I letos jsme volili stejný model jako v minulé sezóně, tedy "A-tým" mužů v první lize a "B-tým" ve druhé lize. Prvoligový tým měl letos trochu ulehčenou situaci v tom, že soutěž byla pouze sedmičlenná. Naši borci se individuálně prosazovali velmi slibně, ale na početnější týmy to ani letos nestačilo, ikdyž velmi těsně, nakonec skončili poslední o pouhé dva pomocné body za Zlínem. Nejvíce bodujícím závodníkem byl Vojtěch Podjukl. Naopak B-tým letos příjemně překvapil, druhou ligu vyhrál. Hranický tým těžil především ze silné vrhačské skupiny, i v dalších technických disciplínách sbíral důležité body. Bodově se nejvíce prosadil hostující vrhač Pavel Kukla, který však za hranický oddíl závodí už dlouhé roky. Tím, že hranické béčko opanovalo druhou ligu, má nárok příští rok opět startovat v první lize. Vedení oddílu se však momentálně rozmýšlí, zda tuto možnost využije. Pro příští sezónu jsou totiž některé klíčové opory nejisté.

Družstvo žen letos za svými mužskými protějšky příliš nezaostalo. Ačkoliv bylo letos početně spíše slabší a bez ambicí na nějaký dobrý výsledek, nakonec v pětičlenné soutěži ve druhé lize urvalo druhé místo za suverénním Šumperkem. Nejvíce body přispěla hostující dorostenecká reprezentantka - vrhačka Denisa Přečková.

Co se týče mládežnických družstev, letos hranický oddíl postavil obě družstva mladšího žactva a obě družstva přípravek. Mladší žáci i mladší žákyně skončili shodně na pátých místech. Nejvíce body družstvu přispěli Lukáš Kobliha a Terezie Kočnarová. Za družstva přípravek začalo konečně jezdit více dětí. Sice zatím chybí individuality, které by výrazně bodovaly, ale konečně už se to dá nazvat družstvo a děti se opravdu snaží reprezentovat oddíl. Dívky skončili v soutěži sedmé, hoši osmí. Nejvíce bodovali Hana Klanicová a Matouš Adámek.

Pořadatelských aktivit si hranický oddíl také letos užil vrchovatě. Začalo to tradičně v dubnu Během vítězství, Hranickou dvacítkou a Hranickou desítkou. Ačkoliv počasí atletice ten den nepřálo, startovalo dohromady 303 závodníků. Koncem dubna do Hranic již podruhé zavítalo regionální kolo Čokoládové tretry. Největší zápřah si ale hraničtí pořadatelé užili od 5. do 8. května při 33. ročníku Mezinárodního běžeckého desetiboje. Netradičního běžeckého klání se zúčastnilo celkem 107 závodníků z osmi zemí.

Pořadatelsky náročné byly také ligové víkendy, kdy spousta rozhodčích závodila na I. nebo na II. lize. Některým se na domácích kolech úspěšně dařilo kombinovat obě funkce :) V Hranicích se konalo 2. a 3. kolo II. ligy. Na závěr jarní i podzimní části sezóny se konaly tradiční závody pro hranickou drobotinu, na jaře závodilo rekordních 97, na podzim 74 mladých atletických nadějí.

K 1.1. 2016 oddíl vykazoval celkem 189 členů, z toho 113 mládežníků do 18 let. Pod Českým atletickým svazem bylo ke stejnému datu registrovaných 79 závodníků. O chod oddílu se momentálně stará deset trenérů, rozdělených do pěti tréninkových skupin. Za jejich obětavou a mnohdy nedoceněnou práci všem mnohokrát děkujeme. Poděkovat se sluší také atletům za jejich vzornou reprezentaci a přejeme jim mnoho úspěchů nejen ve sportu, ale také v osobním životě.

Medailisté a umístění z Mistrovských závodů 2016