Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zhodnocení atletické sezóny 2014

20. 11. 2014

Letošní rok si hranický atletický oddíl bude připomínat hlavně kvůli jednomu historickému úspěchu. Družstvu mužů se poprvé povedlo vybojovat postup do I. ligy. Po letech působení ve II. lize se tak v roce 2015 představí atleti v hranickém dresu ve druhé nejvyšší celorepublikové soutěži.

Ale pojďme popořadě. Nejprve si připomeneme individuální úspěchy jednotlivých atletů v mistrovských soutěžích. Medaile z „klasické republiky“, která se započítává do hodnocení oddílů, letos bohužel nezacinkala. Ale je třeba připomenout dva cenné kovy, které vybojovaly naše atletky na jiných republikových akcích. Kristýna Kadúchová letos hostovala za družstvo AK Olomouc. Na Mistrovství republiky družstev dorostenek se olomouckému oddílu podařilo vybojovat bronz, medaili si tak na krk pověsila i hranická závodnice. Běžkyně Iva Podjuklová zaznamenala velmi pěkný výkon na Mistrovství republiky veteránů v běhu na silnici na 10km, když doběhla ve své kategorii druhá.

Když se ohlédneme za výsledky z klasických republikových šampionátů, vidíme, že úspěchy sbírají hlavně závodníci dorosteneckých a juniorských kategorií. Z dospělých atletů letos na MČR startovala pouze Petra Vašinová. Bohužel pár dnů na to, co na MČR v krosu doběhla pátá, opustila řady našeho oddílu, když přestoupila do AK Šternberk. Po jejím odchodu tak v této chvíli chybí hranickému oddílu dospělý atlet schopný konkurovat republikové špičce, snad se to za pár let povede třeba právě závodníkům, kteří nyní sbírají úspěchy mezi mládeží. Letos se nejvíce dařilo juniorovi Matyáši Řihákovi. Dovezl páté místo z vrhu koulí v hale, šesté místo ze stejné disciplíny pod otevřeným nebem a osmé místo z hodu diskem. Velmi pěkně si vedla také dorostenka Kristýna Kadúchová, která doběhla sedmá v halové patnáctistovce. Stejné umístění vybojoval i Vojtěch Podjukl v běhu na 3000m venku, v hale doběhl na stejné trati desátý. Deváté místo ve skoku vysokém v hale si vysloužil Adam Orava. Pavel Gadas skončil v halové dálce dvanáctý.

Z Mistrovství Moravy a Slezska dovezli hraničtí závodníci letos devět medailí. Zlato to bylo jedno a zasloužila se o něj Petra Vašinová ještě v hranickém dresu na MMS v krosu. Polovinu z šesti stříbrných hranických medailí přivezl Matyáš Řihák, bylo to v kouli v hale i venku a v disku. Po jedné stříbrné medaili pak dovezli dorostenec Vojtěch Podjukl (3000m v hale), dorostenka Kristýna Kadúchová (1500m v hale) a muž Zbyněk Čech (trojskok v hale). O dva bronzy se postarali vytrvalci, Vojtěch Podjukl doběhl třetí na trojce venku, mezi muži finišoval na stejném místě Rostislav Kolář v závodě na 5000m.

V Běžeckém poháru dětí a mládeže Olomouckého kraje se nám letos tolik nedařilo. Na medailové pozice se dostaly pouze dvě hranické starší žákyně. Adéla Zdražilová obsadila druhé a Tereza Birnbaumová třetí místo. Hranický oddíl měl letos mimořádnou smůlu na čtvrtá místa. Hned čtyři atleti skončili těsně pod stupni vítězů.

Přejděme na výsledky družstev a začneme těmi nejmladšími. V Krajské soutěži družstev přípravek se hranické týmy neztratily. Dívky obsadily pěkné páté místo. Nejvíce bodující závodnicí se stala Julie Číhalová. Hoši obsadili v součtu všech tří kol osmé místo. Nejvíce bodujícím závodníkem byl Petr Oblouk. Škoda jenom, že na závody nejezdí tolik mladých atletů, kolik jich máme momentálně napsaných na soupisce tréninkových skupin.

Atletů žákovského věku letos také závodilo poměrně málo, přesto hranický oddíl postavil tři družstva. Starší žákyně i starší žáci obsadily ve společné soutěži Olomouckého a Zlínského kraje desátá místa. Mladší žáci obsadili v samostatné krajské soutěži poslední sedmé místo. Hraničtí dorostenci (Adam Orava a Vojtěch Podjukl) a junior Matyáš Řihák hostovali za družstva AK Olomouc, obě družstva skončila na Mistrovství ČR družstev na čtvrtých místech. O bronzu dorostenky Kristýny Kadúchové v dresu hanáckého oddílu jsme již psali.

Nyní už se budeme věnovat největšímu letošnímu úspěchu, postupu družstva mužů do I. ligy. Tým byl letos opravdu silný a může nás jenom těšit, že většinu úspěchu zařídili hraničtí odchovanci. Hostující závodníci se letos představili jenom dva, vrhač Pavel Kukla, který za náš oddíl závodí již řadu let, a nově vynikající vytrvalec Václav Bitala, který běhá pod vedením všechovického trenéra Vladimíra Chytila, který s hranickým oddílem již řadu let spolupracuje. Mezi muži se již také začínají prosazovat dorostenci a junioři a oddíl se stále může spolehnout i na opory již dříve narozené. Hranický tým ovládl soutěž systémem start-cíl. Hned v prvním kole porazil všechny s velikým náskokem v novém bodovém rekordu a v dalších kolech již před sebe nikoho nepustil. Bodové hodnocení jednotlivců ovládl talentovaný junior Svatopluk Uvízl následovaný Pavlem Kuklou a Zbyňkem Čechem. Družstvo mužů konečně dokázalo to, o co usilovalo po cca 25 let několik generací hranických atletů – vybojovali pro Hranice první ligu. Příští rok se rozdělí na družstvo „A“, které okusí slasti a strasti vyšší soutěže, a „B“, které setrvá ve druhé lize. Přece jen je stále celkem dost hranických atletů, kteří by se mezi výrazně lepšími soupeři už asi necítili dobře a stále mají chuť závodit.

Družstvo žen po loňském celkovém třetím místě letos o jednu příčku kleslo. Je však třeba říct, že letošní sestava družstva byla z velké části složena z mladých atletek, které ve II. lize mezi ženami teprve sbírají zkušenosti. Byly však platnými členkami týmu a je třeba je pochválit. V tabulce sběraček bodů se na prvním místě vzácně sešly hned tři atletky – překážkářka Michaela Hynčicová, tyčkařka a kladivářka Michaela Kasparová a hostující vrhačka Vanessa Godárová.

Co se týká pořadatelských aktivit, neměl toho hranický oddíl opět zrovna málo. Začalo to v dubnu Během vítězství a Hranickou dvacítkou, které letos překonaly celkový účastnický rekord (361 závodníků), pokračovalo to Atletickým čtyřbojem, prvním a druhým kolem II. ligy, 1. kolem krajské soutěže staršího žactva a 2. kolem krajské soutěže mladšího žactva. Nechyběly ani tradiční červnové a říjnové závody pro naše přípravky. Těch druhých se zúčastnilo rekordních 83 dětí.

Nejmenších dětí v oddíle letos opravdu přibylo. Museli jsme děti přerozdělit a otevřít novou skupinu přípravek. Momentálně tak fungují tři skupiny přípravek, jedna skupina žactva a dorostu a dvě další specializované tréninkové skupiny. O přípravu se stará dvanáct trenérů.

Oddíl na začátku roku 2014 vykazoval členskou základnu ve výši 197 členů, z toho 97 registrovaných pod Českým atletickým svazem. Mládeže do 19 let to bylo celkem 120. Už teď je jasné, že pro začátek roku 2015 bude toto číslo mnohem vyšší.

Závěrem se sluší poděkovat všem hranickým atletům za vzornou reprezentaci oddílu, trenérům za obětavou a mnohdy namáhavou práci a v neposlední řadě rodičům mladých závodníků, kteří své ratolesti podporují. Mnoho úspěchů do příštích sezón. A hlavně zdraví...!!!

 

Medailisté a umístění na mistrovských soutěžích 2014