Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zhodnocení atletické sezóny 2013

18. 11. 2013

Hodnotit letošní rok je poměrně náročné. Po sportovní stránce se letos dařilo spíše průměrně, základy oddílu však otřásly dvě smutné zprávy. Třináctka v čísle letošního roku opravdu nebyla pro hranický oddíl šťastná. V květnu nás opustili dva dlouholetí členové, kteří byli s hranickou atletikou neodmyslitelně spjatí. Ve čtvrtek 9. května zemřel náš dlouholetý ústřední rozhodčí, bývalý atlet, trenér a v letech 1967-73 také předseda oddílu Oldřich Lukeš (*1944). Ve stejný den odvezli do nemocnice s krvácením do mozku našeho nejlepšího trenéra Miroslava Gadase (*1948). Ačkoliv měl Mira neuvěřitelnou vitalitu, z umělého spánku se již neprobral, opustil nás v úterý 28. května, den před 65. narozeninami. Ještě teď mrazí v zádech z minuty ticha za Oldu na 1. kole II. ligy a hned za čtrnáct dní na to za Miru na 2. kole. Pánové, kamarádi, budete navždy v našich srdcích.

K výčtům nešťastných událostí by patřily i letošní poměrně vážné nemoci či zranění trenérů, rozhodčích či atletů (letos toho bylo opravdu hodně), ale pojďme ke sportovní stránce atletiky.

Začneme individuálními úspěchy. Na Mistrovství republiky to letos bohužel „nezacinkalo“. Nejlepší umístění si dovezli dorostenec Matyáš Řihák ve vrhu koulí a starší žák Tomáš Pepernik v běhu na 300m, oba vybojovali sedmé místo na „halové republice“. Dále se hranickým atletům povedlo obsadit třikrát deváté místo na MČR pod otevřeným nebem – Pavel Gadas (dorostenci, dálka), Adam Orava (starší žáci, výška) a Matyáš Řihák (dorostenci, vrh koulí). Desáté místo v běhu na 3000m starších žáků přidal Vojtěch Podjukl.

Na Mistrovství Moravy a Slezska se hranickým atletům dařilo o poznání lépe. Hned osmkrát stáli na stupních vítězů. Zlato vybojoval skvělým způsobem dorostenec Matyáš Řihák ve vrhu koulí pod otevřeným nebem. Stříbrné medaile si na krk hraničtí závodníci pověsili třikrát. Druhá skončila Klára Úlehlová v sedmiboji, Petra Vašinová v běhu na 3000m v hale a starší žák Tomáš Pepernik v běhu na 300m v hale. O čtyři bronzové medaile se postarali Klára Úlehlová (ženy, 400m přek.), Vojtěch Podjukl (starší žáci, 3000m v hale), Pavel Gadas (dorostenci, dálka v hale) a Matyáš Řihák (dorostenci, vrh koulí v hale). Těsně pod stupni vítězů na nevděčných čtvrtých místech skončili Pavel Gadas (60m v hale), Vojtěch Podjukl (1500m), Klára Úlehlová (100m přek.) a hned dvakrát Tomáš Pepernik (devítiboj a 150m v hale). Dvě pátá místa pak přidali Adam Orava (devítiboj) a Pavel Gadas (dálka).

Běžecký pohár dětí a mládeže Olomouckého kraje letos čítal devět závodů, z nichž se do celkového hodnocení započítávalo pět nejlepších výsledků. Pro poháry za umístění mezi prvními třemi si šlo pět hranických atletů. Ty nejcennější vybojovali letos s velkým přehledem starší žák Vojtěch Podjukl a Ladislav Procházka mezi nejmladšími hochy, oba vyhráli s plným počtem bodů. Druhé místo v kategorii přípravek dívek si vysloužila Kristýna Podjuklová. Třetí místa obsadili mladší žák Tomáš Dvořák a starší žák Tomáš Pepernik.

Shrnutí účinkování hranických družstev začneme „vlajkovými loděmi“ atletického oddílu, tedy družstvem mužů a žen, účinkujícími ve II. lize (skupina E). Oproti minulým létům, kdy o postupujících do I. ligy rozhodovala baráž, letos přišel svaz se změnou, baráž se zrušila a postupoval vítěz II. ligy po čtyřech kolech. Jestli to byla změna k lepšímu, rozhodne čas. Družstvo mužů skončilo v konečném účtování po čtyřech kolech třetí (z deseti týmů) za vítězným, do první ligy postupujícím Havířovem a druhou Karvinou. Nejvíce bodujícím členem družstva byl skokan Zbyněk Čech těsně následovaný vrhačem Pavlem Kuklou. Družstvo žen se letos vyrovnalo v celkovém hodnocení mužům, když vybojovalo také třetí místo, nutno však říct, že ženy měly oproti mužům pozici ulehčenou v tom, že soutěž byla pouze pětičlenná. Do první ligy postoupil Frýdek-Místek těsně před Šumperkem. Tabulku sběratelek bodů letos stejně jako loni ovládla hostující Kristýna Hermannová, která ve všech čtyřech kolech zvítězila vždy ve všech třech disciplínách, ke kterým nastoupila (kladivo, disk, koule).

Starší žáky a dorostence letos hranický oddíl půjčil na hostování do Olomouce, kde byli platnými členy týmů. Přejděme tedy k družstvům mladšího žactva. Hoši i dívky se individuálně snažili přispět cennými body, ovšem v minimálním počtu, ve kterém jezdili závodit, nemohli konkurovat početnějším družstvům. Družstvo mladších žáků skončilo v Krajské soutěži na sedmém místě, mladší žákyně na osmém místě. Nejvíce bodujícími byli Tomáš Dvořák a Adéla Zdražilová.

Družstvům přípravek se po chvilce odmlky opět začíná dařit lépe, dorůstají šikovné děti z atletické školky a celkově se počet dětí v přípravce rozrůstá. Lepšího umístění dosáhli letos hoši, kteří obsadili ve tříkolové Krajské soutěži páté místo. Děvčata vybojovala sedmé místo. Titul „Nejvíce bodující“ pro svůj tým si vysloužili Lubomír Bezděk a Iveta Smolová.

 

Hranický oddíl si také letos naložil poměrně slušnou dávku pořadatelských aktivit. Na jaře stihl uspořádat dvě kola II. ligy mužů a žen, jedno kolo Krajské soutěže družstev mladšího žactva, Okresní kolo Atletického čtyřboje, Otevřené okresní přebory a pochopitelně tradiční Běh vítězství a Hranickou dvacítku, ta však měla letos poprvé díky počasí změněnou trasu. Půl metru sněhu v dubnu opravdu bývá málokdy. Snad se v příštím roce vydaří počasí a běžci budou moct opět vyběhnout na klasickou trať do lesa. Největší závody si však hranický oddíl nechal na září, kdy uspořádal se ctí Mistrovství Moravy a Slezska mladšího žactva. Termínovka byla jako každý rok doplněna ještě o závody pouze pro hranické přípravky a mladší žáky, děti závodili na konci června před prázdninami a na konci října před koncem sezóny.

Oddíl v roce 2013 vykazoval členskou základnu ve výši 206 členů, z toho 108 registrovaných v ČAS. Mládeže do 18 let bylo z celkového počtu 107, dospělých 99.

 

Závěrem se sluší poděkovat všem hranickým atletům za vzornou reprezentaci oddílu, trenérům za obětavou práci a v neposlední řadě rodičům mladých atletů, kteří své ratolesti podporují. Mnoho úspěchů do příštích sezón.   A hlavně zdraví...!!!

 

Medailisté a umístění z mistrovských závodů 2013

Soutěže družstev 2013