Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vojtěch Podjukl vicemistrem republiky

21. 2. 2017

      První letošní atletická republiková medaile pro oddíl SK Hranice zacinkala v sobotu 18. února 2017 v Ostravě. Celý víkend se zde konalo Mistrovství České republiky juniorů, juniorek, dorostenců a dorostenek v hale. Hranický oddíl měl dvojnásobné zastoupení v kategorii juniorů. Oba se jmenují Vojtové a oba startovali ve dvou disciplínách. Ovšem zatímco pro vytrvalce Vojtu Podjukla je start na Mistrovství ČR už prakticky rutina, pro sprintera Vojtu Vávru to byla na MČR premiéra.

Vojta Podjukl se v sobotu představil na své hlavní trati na trojce, v neděli pak nastoupil k poloviční trati. Před závodem na 3000m Vojta zaujímal druhé místo v letošních celorepublikových tabulkách. Závod se od startu vedl velmi takticky, závodníci první polovinu trati prakticky klusali, pak se ovšem rozjelo ďábelské tempo. Vojta nástup zachytil a zařadil se do čtyřčlenného vláčku, který se utrhl zbytku startovního pole. Do posledního kola vbíhal Vojta těsně za Vondrou z Ústí nad Orlicí, který měl z celého startovního pole nejlepší absolutní osobní rekord (z loňské venkovní sezóny), naopak leader letošních tabulek Kulíšek z Nového Města na Moravě už lehce zaostával. Při náběhu do cílové rovinky to chvíli vypadalo, že Vojta půjde před svého soupeře, ten ovšem na Vojtům nástup zareagoval a ve finiši ho přesprintoval zhruba o 7 desetin vteřiny. Vojta si doběhl pro stříbro v čase 9:00,03min. Poslední kilometr byl za 2:46min. Z taktického hlediska Vojtovi nešlo nic vytknout, soupeř byl prostě lepší. Vojta na dráze nechal absolutně všechno, o čemž svědčí i to, že po závodě mu nebylo zrovna nejlíp.

Nedělní patnáctistovka pak už byla tak trochu za odměnu. Závod byl opět velmi taktický s velmi rychlou druhou polovinou trati. Vojta se držel v popředí, ale na specialisty mílaře v závěru už nestačil. Šesté místo a čas 4:11,04min. jsou velmi dobrým výsledkem po sobotní trojce. Navíc Vojta za sebou nechal všechny hochy, kteří běželi zároveň trojku i patnáctistovku, včetně vítěze trojky Vondry.

Vojta Vávra si prožil na Mistrovství ČR premiéru. V sobotu startoval na své hlavní trati - 400m. Vojta měl před MČR osobní rekord z Mistrovství Moravy před 14 dny 50,82s. Atmosféra MČR na něj však dopadla tím nesprávným způsobem, místo aby jej nabudila k co nejlepšímu výkonu, svázala mu nohy. Vojta první kolo čtyřstovky rozběhl pomalu, z čehož se nedá zaběhnout rychlý čas. V cíli třetího běhu byl třetí za 51,35s. Celkově obsadil třinácté místo, s čímž rozhodně spokojený nebyl. Postup do finále mezi nejlepších šest by sice byla spíše náhoda, ale Vojta jistě měl na lepší výsledek.

V nedělním závodě na 200m to bylo podobné. Vojta opět zaostal za svým osobním rekordem a časem 23,26s obsadil celkové patnácté místo. Vojtův čas ale určitě ještě přijde, atletiku dělá poměrně krátkou dobu a je tak ještě relativně málo vyzávoděný. Časem se určitě naučí nevnímat atmosféru závodů a soustředit se na svůj výkon.

Celkové výsledky

Fotografie