Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve druhé lize ženy druhé, muži čtvrtí

11. 9. 2015

Letošní ročník II. ligy zakončilo čtvrté kolo stejně jako v případě první ligy v Třinci. Osm mužských a pět ženských druholigových týmů se sešlo v sobotu 5. září. Počasí bylo podobné, jako před dvěma týdny na první ligu (zataženo, větrno, po ránu 13 stupňů, lehké mrholení a postupné oteplení na 18 stupňů). Závodit se dalo, vytrvalcům to vyhovovalo, ale teplo vypadá jinak. Startovní pole bylo méně početné než v předcházejících kolech. Celkové počty oslabila kolize s Mistrovstvím Moravy a Slezska staršího žactva, které se konalo hned následnou neděli v Břeclavi. Přeci jenom ve druhé lize sbírá zkušenosti spousta starších žáků a ti raději dali přednost odpočinku před důležitými závody. Hranické týmy toho skvěle využili.

Výborně se vedlo hlavně ženám, které se sešly ve velmi silné sestavě šestnácti závodnic. V sedmileté historii účinkování hranického družstva žen ve druhé lize se teprve podruhé stalo, že hranické atletky ovládly kolo. Porazily i favorizovaný Frýdek-Místek, který ovšem z předchozích kol posbíral nejvíce bodů a postupuje tak do I. ligy. Hranické ženy vybojovaly celkově výbornou druhou pozici těsně před Šumperkem.

V Třinci nejvíce bodů vybojovala Klára Úlehlová, která zkompletovala medailovou sbírku, když zvítězila v běhu na 400m, druhá doběhla na krátkých překážkách a třetí na dlouhých. Zároveň donesla společně s Klímovou, Birnbaumovou a Zdražilovou kolík štafety na 4x400m do cíle na druhém místě. Na druhém místě bodování skončila hostující skokanka Nikol Hyjánková, která v Třinci zvítězila v dálce a druhé místo obsadila ve výšce. Prvních míst hranické atletky tentokrát posbíraly hodně. První byly také Michaela Kasparová v tyči (k tomu čtvrtá v kladivu), Michaela Hynčicová v běhu na 100m překážek (k tomu čtvrtá na 400m překážek), Agáta Šoborová v oštěpu (k tomu pátá v disku) a Ivana Klímová v běhu na 3000m překážek.

Dvě druhá (disk, koule) a jedno páté místo (kladivo) vybojovala Simona Fleischerová. Ve stejných disciplínách byla třikrát třetí Lucie Sulková. Výčet vrhačských úspěchů zakončíme Adélou Šnobelovou (druhá v kladivu, čtvrtá v kouli a šestá v disku) a Jindrou Vránovou (čtvrtá v oštěpu a ve výšce). Čtyři body za třetí místo v tyči vybojovala Adéla Šmelcerová. Čtvrté ve svých disciplínách doběhly Adéla Zdražilová (100m) a Iva Podjuklová (3000m přek.). Jeden a půl bodu přidala ještě Marie Klanicová za dělené páté místo ve výšce.

Hranických mužů se nesešlo tolik jako žen (11), ale umisťovali se slušně a výsledkem je třetí místo v kole (za Havířovem a Karvinou) a celkově čtvrtá pozice (před nimi ještě Poruba). Takže v rámci možností spokojenost s umístěním v první půlce startovního pole.

Vítězství vybojoval pouze na krátkých překážkách Miroslav Pšenica. Vyskákal ještě třetí místa ve výšce a v dálce a nasbíral nejvíc bodů jak v tomto kole, tak i celkově. Druhý skončil v kladivu Pavel Kukla. Také on přidal dvě třetí místa (koule a disk) a v tabulkách bodujících vyšplhal na druhé místo. Pomyslné stupně vítězů obsadil ještě Petr Havránek. V chůzi na 10km, která se konala ještě o prázdninách a počítala se do tohoto kola, skončil třetí, kromě toho čtvrtý na krátkých a osmý na dlouhých překážkách. Třetí místo mu patří po zásluze i v celkovém bodování.

Vojtěch Vávra si dvakrát vylepšil osobák – na čtyřstovce to stačilo na čtvrté místo, na poloviční trati doběhl pátý a na 100m skončil šestý. Dvě pátá místa vybojoval Tomáš Vašíček (100m a dálka), stejné pořadí zbylo i na Vladislava Kaspara v tyči. Šesté místo obsadil Tomáš Arbeit ve skoku do výšky. Zdeněk Podjukl doběhl stýpl (3000m př.) na sedmé pozici. Osmým místem Davida Špůrka ve výšce (k tomu desátý v dálce) a devátou pozicí Rosti Koláře z patnáctistovky (ještě desátý na osmistovce) a Václava Žabíčka ve stýplu se výčet hranických zisků uzavírá.

Samostatnou kapitolou jsou starty hranických prvoligových borců mimo bodování. Adam Orava opět o kousek posunul svůj oddílový rekord na 400m překážek. Totéž se podařilo Valdemaru Matuškovi v tyči. V obou případech svým disciplínám kralovali. Vojtěch Podjukl si zkusil 3000m přek. a doběhl taktéž v novém oddílovém dorosteneckém rekordu třetí. Pro příští sezonu jsou to jasné přísliby, muži se opět pokusí druhou ligu vyhrát.

Celkové výsledky

Fotografie

dsc_4666.jpg