Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úspěchy z podzimních běhů mimo dráhu

13. 10. 2010

Období  babího léta a nastávajícího podzimu je pro atlety – běžce dobou, kdy se vrcholící sezóna závodů přehupuje do druhé poloviny a kalendář závodů je doslova nabitý. Konají se silniční běhy, krosy, maratony i netradiční závody. Také běžci SK Hranice se některých z nich zúčastnili a nevedli si vůbec špatně, dokázali se prosadit mezi nejlepší a vybojovat místa na stupních vítězů.

Jedním z netypických závodů byl RUN-UP -  závod v běhu do schodů výškové budovy  RCO v  Olomouci. Závodníci při něm překonávali na poměrně krátké vzdálenosti značné převýšení vybíháním do nejvyššího poschodí 18-ti patrové budovy naproti nádraží ČD, což představovalo po úvodním oběhnutí plochy před budovou celkem úctyhodných 406 schodů směrem nahoru.

Hraničtí běžci se v kvalitní konkurenci rozhodně neztratili. Nejlepší výkon podal Radek Masař, který se probojoval v hlavní kategorii mužů mezi elitní dvacítku závodníků. V kategorii mužů nad 40 let vybojoval Václav Žabíček druhé místo a mezi ženami se Zdeňka Tvrdá obsadila třetí místo ve své kategorii.

Zdeňka závod pojala jako ověření své kondice v rámci přípravy na nastávající podzimní maratony a vytrvalostní závody. Týden poté startovala na hodinovce na nové atletické dráze v Chropyni, kde navzdory velmi silnému větru, který na otevřené dráze závodníky značně brzdil vybojovala mezi ženami druhé místo.

V sobotu 9. října startovala na trati 49. ročníku Ostravského maratonu (42km 195m). Závod je nejstarším maratonským závodem v ČR a letos byl v hlavních kategoriích mužů a žen také Mistrovstvím Moravy a Slezska v maratonu. Závodníci při něm ze startu na Masarykově náměstí probíhali po okruhu na nábřeží řeky Opavy městským parkem celkem 7x, což bylo atraktivní i pro diváky ve městě. Závodníci startovali do husté mlhy, která se během dne rozplynula a prokouklo sluníčko, museli se tedy přizpůsobit i měnícím se teplotám. Zdeňka Tvrdá z SK Hranice vybojovala v kategorii žen nad 50 let  druhé místo. Sezóna pokračuje a tak se vytrvalci sejdou koncem října v Kroměříži na kopcovité trati Chřibského maratonu.