Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tři medaile z Mistrovství Moravy

6. 2. 2018

První výraznější úspěch v právě probíhající atletické halové sezóně zaznamenali hraničtí atleti, nebo spíše atletky. O tři cenné kovy pro hranickou atletiku se postaraly zástupkyně krásnější poloviny lidstva.

V pátek 2. února o pololetních prázdninách si v ostravské atletické hale dala dostaveníčko mládež v rámci Mistrovství Moravy a Slezska mladšího a staršího žactva. Hranický oddíl zastupovaly tři starší a jedna mladší žákyně. Začněme těmi staršími. Adéla Dostálová si před dvěma týdny výrazně posunula osobní rekord na osmistovce až na 2:22,26 min., tímto časem momentálně drží páté místo v celorepublikových tabulkách své kategorie, zde nutno podotknout, že prvních pět míst drží právě děvčata z Moravy. V ostravském závodě za tempo vzala hned od startu závodu domácí Borová, za ní se vydaly šumperská Gieselová a Adéla Dostálová, ta se jich z počátku snažila držet, ale na ostré tempo v závěru závodu doplatila, i tak se jí povedlo zaběhnout kvalitní čas 2:24,34 min. a bronzová medaile jí byla odplatou za protrpěné poslední kolo. Druhá hranická zástupkyně na osmistovce Veronika Svobodová nastupovala do závodu s osobním rekordem přes 2:31 min., v Ostravě se ale vzepjala ke skvělému výkonu, od počátku závodu běžela s mírnou ztrátou za Dostálovou, a přestože běžela bez přímého kontaktu s dalšími závodnicemi (skupinka za ní měla už větší ztrátu), tempo udržela a cílem proběhla na čtvrtém místě ve skvělém osobním rekordu 2:27,83 min., v celorepublikových tabulkách je momentálně patnáctá.

Terezie Kočnarová se postavila na start běhu na 300 m. Ve svém třetím letošním startu na této trati si vyrovnala osobní rekord 46,08 s, což jí vyneslo celkové čtrnácté místo. Barbora Odstrčilová startovala ve vrhu koulí mladších žaček. Pře ostravským závodem měla osobní rekord 9,79 m, který jí zajišťuje sedmé místo v celorepublikových tabulkách. V týdnu před závodem jí však přepadla viróza, kterou se do pátku povedlo jakž takž ukočírovat, přesto se jistě na výkonu podepsala. Nejlepší výkon zaznamenala ve čtvrté sérii - 9,21 m, což jí vyneslo páté místo, na medaili by si musela posunout osobák o metr.

Celkové výsledky

V sobotu 3. února proběhlo na stejném místě Mistrovství Moravy a Slezska dorostu, juniorů, mužů a žen. Největší úspěch zaznamenala hranická atletika hned v úvodní disciplíně, běhu na 3000 m. Ve společném závodě žen, juniorek a dorostenek nastoupila také hranická juniorka Tereza Indruchová, pro niž to byl teprve druhý start na této trati. A vedla si nadmíru dobře, v celkovém pořadí obsadila páté místo, mezi juniorkami pak vybojovala stříbro. Potěšil však hlavně o více než minutu posunutý osobní rekord na 11:07,45 min., který jí vynesl na sedmé místo celorepublikových tabulek.

Juniorka Adéla Zdražilová si v letošní halové sezóně výrazně posunula osobní rekordy na 200 (26,75 s) a 400 m (59,79 s - 11. místo v tabulkách), pro Mistrovství Moravy to tedy byla jasná volba. Větší ambice měla na delší trati. Po velmi pomalé startovní reakci zaběhla čas 60,29 s a obsadila čtvrté místo. Medaile však visely ještě o jednu vteřinu výše. Na poloviční trať tedy nastoupila zdravě nahecovaná si spravit chuť a povedlo se jí to vrchovatě. Do výstřelu už se trefila na výbornou a cílem proběhla ve skvělém čase 26,25 s, což byl nejen o půl vteřiny osobák, ale také bronzová medaile a patnácté místo v celorepublikových tabulkách.

To hraničtí muži se svými výkony až tak spokojení nebyli. Adam Orava nastoupil ke skoku vysokému, společný závod mužů, juniorů a dorostenců se neskutečně vlekl, průběh závodu přerušilo také zranění mladšího závodníka. Orava začínal na výšce 174 cm, následných 179 cm skočil také na první pokus, 184 cm překonal napotřetí a následných 187 cm už mu vystavilo stopku. Mezi muži obsadil celkově šesté místo. Vojtěch Vávra startoval mezi muži na trati 200 a 400 m. Na dvoustovce proběhl cílem v čase 23,16 s a skončil devátý a na dvojnásobné trati finišoval v čase 50,85 s a obsadil desátou pozici. Na obou tratích mají jeho osobní rekordy lepší hodnotu. Radost ze dvou překonaných osobáků mohl mít junior Ladislav Koutný. Na šedesátce překážek zaznamenal v rozběhu čas 9,08 s a postoupil do finále, v něm doběhl na čtvrtém místě, čas už si však nezlepšil. Druhý osobák si zaběhl na dvoustovce - 24,12 s, kde skončil celkově patnáctý. Na hladké šedesátce zaostal za osobákem o jednu setinu, časem 7,43 s obsadil jedenácté místo.

Celkové výsledky

Fotky