Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tři hranické týmy mají za sebou první kola ligových soutěží

21. 5. 2015

Po loňském postupu družstva mužů do I. ligy letos hranický atletický oddíl postavil A-tým v první lize a B-tým ve druhé lize. Ženy opět nastoupili ve II. lize. První kola obou soutěží proběhla v sobotu 16. května. Prvoligové týmy se sešly v Olomouci, druhou ligu pořádal šumperský atletický oddíl.

Historicky první vystoupení hranického družstva v první lize proběhlo bez původně plánovaného „hrajícího kapitána“. Za nemocného Zbyňka Čecha se úlohy vedoucího družstva zhostil Jan Valent. Ve výškařském a trojskokanském sektoru ho ovšem nahradit nemohl a to byla také jedna z okolností, kvůli kterým se přes většinou dobré výkony (někdy i za hranicí osobních, či oddílových rekordů), hranické elitní skupince závodníků nepodařilo vybojovat lepší umístění než na konci startovního pole. Je to škoda, protože – řečeno hokejovou hantýrkou – Zlín a Třinec byly hratelné. Do druhého kola, které se bude konat v sobotu 30. května v Břeclavi, se hranický A-tým pokusí nepříznivý vývoj zvrátit.

Vyhrát nedokázal v Olomouci nikdo. Nejlepším sběračem bodů byl František Kunovský. Druhé místo na 200m, navíc ve skvělém oddílovém rekordu 22,07s, a k tomu čtvrté na 100m v rovněž výborném osobáku na hranici 11s. Matyáš Řihák skvěle zvládl disk (5. místo a oddílový rekord 45,90m) a v oštěpu byl sedmý, v kouli desátý. Svaťa Uvízl přes mírné problémy se svalem na noze odvedl svůj vysoký standard na dlouhých překážkách (čtvrté místo) a přidal body i na krátkých překážkách (9.) a v trojskoku (10.). Adam Orava sice zatím nestačil na soupeře ve výšce, dlouhé překážky ale zvládl hned za Svaťou. Pěkný osobák si vytvořil na 1500m Vojta Podjukl. Jiří Kadla prošel křtem v tyčkařském sektoru úspěšně (8.), v jeho silách jsou příště skoky nad 4m. Doplnil ještě devátým místem v dálce. Trochu zklamáni byli asi vytrvalci – na body dosáhl devátým místem pouze Václav Bitala v závodě na 10km. Závěrečné štafety byly jako obvykle výrazem vůle po co nejlepším umístění. Úspěšnější byla ta sprinterská (Orava, Řihák, Navrátil, Kunovský), která doběhla šestá. Čvrtkaři  (Podjukl, Uvízl, Stanovský, Bitala) skončili devátí.

Druholigový tým v Šumperku dopadl podle očekávání hůře než loni, přece jenom chybí body, které vybojovávali ti nejlepší, jež nyní startují v první lize. Toto riziko však hranický oddíl podstoupil s vědomím toho, že ti nejlepší už potřebují startovat v lepší konkurenci. Letošní posily prázdné místo zaplnit nedokázaly. V Šumperku padlo i několik osobních rekordů, ale v konečném účtování obsadili hranický B-tým až páté místo z osmi soutěžících.

Na vítězství v disciplíně nedosáhl nikdo. Druhá místa se podařilo vybojovat talentovanému Miroslavu Pšenicovi (trojskok), k tomu čtvrtý ve výšce a šestý v dálce, a kvartetu Pšenica, Vávra, Matuška, Vašíček ve štafetě 4x100m. Na pomyslný bronz dosáhl bojovný Petr Havránek na krátkých překážkách (k tomu čtvrtý na dlouhých překážkách a šestý v chůzi). Čtvrtá místa vybojovali David Rotrekl na 110m přek. a spolehlivý Pavel Kukla v kladivu (dále pátý v disku a šestý v kouli). Na pátém místě skončili Zbyněk Šebesta (kladivo) a Tomáš Sosna (3000m). Zbytek týmu přidával po pár bodech.

Družstvo žen obsadilo na prvním kole třetí místo z pěti týmů. Letošní sestava je poměrně hodně posílená hostujícími závodnicemi. Vedoucí družstva Klára Úlehlová dokonce musela postavit dvě z nich mimo soutěž, jelikož jejich počet přesahoval povolenou kvótu šesti hostujících. Nejvíce bodující hranickou závodnicí se stala skokanka Nikol Hyjánková, která si připsala prvenství v dálce a druhé místo ve výšce. Vítězství v disciplíně vybojovala také Michaela Kasparová ve skoku o tyči (k tomu šestá v kladivu) a Agáta Šoborová v oštěpu. Vanessa Godárová obsadila druhé místo v kladivu a dvě čtvrtá místa v disku a v kouli. Klára Úlehlová doběhla druhá v závodě na 400m překážek a třetí na 100m překážek. Bronzovou pozici vybojovala ještě Marie Berná v závodě na 5000m (v novém oddílovém rekordu 20:36,66min.), Jindra Vránová ve výšce (k tomu pátá v oštěpu) a Lucie Sulková v hodu kladivem. Body za čtvrtá místa přidaly Jana Nováková (800m a 200m), Adéla Zdražilová (400m) a Ivana Klímová (5000m). Michaela Hynčicová obsadila na dlouhých překážkách páté místo, na krátkých šesté. Stejnou pozici vybojovala i Tereza Birnbaumová v běhu na 400m. Štafeta na 4x100m ve složení Hynčicová, Zdražilová, Birnbaumová a Úlehlová doběhla třetí.

Druhé kolo se bude konat v sobotu 30. května v Hranicích. Doufáme, že na domácím stadioně se podaří výsledky z prvního kola vylepšit. Přijďte domácí týmy podpořit, závody začínají v 10,00 hodin, poslední disciplína je plánovaná o půl třetí.

Výsledky I. ligy v Olomouci

Výsledky II. ligy v Šumperku