Jdi na obsah Jdi na menu
 


Starší žáci se na Mistrovství republiky neztratili, padl 20 let starý oddílový rekord ve štafetě

2. 7. 2012

Republikový šampionát staršího žactva v atletice hostil v sobotu 30. června a v neděli 1. července olomoucký atletický stadion. Nemohli na něm chybět ani hraničtí atleti. Vzhledem k tomu, že bylo Mistrovství republiky tak blízko, doufali trenéři, že se nominuje co nejvíce atletů. Nakonec startovala trojice hochů a v nabité konkurenci se rozhodně neztratili.

Nabitý program měl Pavel Gadas, který startoval hned ve třech disciplínách. V sobotu nastoupil k běhu na 60m. Na startu rozběhu se mu lehce podlomila noha, ale i tak se dokázal probojovat do semifinále ve slušném čase 7,62s (protivítr – 2,3m/s). V semifinále ovšem obdržel nevýhodnou osmou dráhu, kam se naklání diváci, což působí na sprintery většinou psychicky špatně. U Pavla se to také projevilo, v semifinále zaběhl čas 7,64 (protivítr – 1,4m/s) a do finále se neprobojoval. Ostudu však neudělal, na postup do finále by si musel vylepšit osobní rekord alespoň o 10 setin. V součtu obou semifinále obsadil celkově třinácté místo. V neděli nastoupil Pavel ke své silné disciplíně, ke skoku dalekému, kde získal v březnu na halovém Mistrovství republiky bronz. S osobním rekordem 601cm mohl pomýšlet na jeho obhajobu, ale v Olomouci se sešla obrovská konkurence a spousta závodníků si tam vytvořila nové osobní rekordy, což se Pavlovi bohužel nepovedlo, možná i díky delšímu tréninkovému výpadku kvůli bolavé patě. Jeho nejdelší výkon z páté série měřil slušných 594cm, za což si vysloužil šesté místo, skočit o dva centimetry více, byl by čtvrtý, na bronz by musel přidat 14cm.

V sobotu se na dráze představil Tomáš Pepernik, postavil se na start závodu na 300m. Tomáš předvedl skvělý výkon, závod rozběhl z první dráhy velmi svižně, v konci mu sice lehce došly síly, ale i tak z toho byl vynikající osobní rekord 39,45s. Na postup do finále to sice nestačilo, konkurence v žákovských sprintech je letos obrovská, celkové čtrnácté místo je ale velkým úspěchem. Tomáš bude starší žák i příští rok, bude mít tedy ještě příležitost se prosadit mezi republikovou špičku.

Třešinkou na dortu vystoupení hranických atletů byla závěrečná disciplína celého mistrovství – štafeta na 3 x 300m. K Pavlovi a Tomášovi se připojil ještě Adam Orava. Ve stejném složení vybojovali hoši v květnu zlato na Mistrovství Moravy, dalo se tedy předpokládat, že ani v republikové konkurenci nezapadnou. Ke štafetě na 3 x 300m žáků nastoupilo 21 týmů, i to svědčí o obrovské konkurenci. Hochům byla přidělena čtvrtá dráha, ale až ve třetím pomalejším rozběhu. Pavel i po náročném programu rozběhl první úsek výborně, předával Adamovi na druhém místě za suverénem tohoto rozběhu Zlínem. Adam náskok před dalšími týmy podržel, Tomáš jej v konci ještě lehce navýšil, Zlín byl však daleko vepředu. Nejrychlejší byl ovšem první rozběh, kde kralovaly týmy Jablonce, Slavie Praha a Staré Boleslavi. Hraničtí hoši ovšem předvedli výkon na hranici svých možností a celkově jim patří devátá pozice (loni by se stejným časem byli šestí). Potěšil je hlavně výsledný čas 2:00,28min., kterým sice těsně nepřekonali dvouminutovou hranici, ale o půl vteřiny překonali 20 let starý oddílový rekord. Svůj čas z Třince posunuli o více než 5 vteřin. Bylo vidět, že hoši opravdu na dráze nechali všechno a mezi týmy z velkých měst se představili ve výborném světle.

 

Celkové výsledky