Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rostislav Kolář pátý na Mistrovství republiky v chůzi

10. 4. 2018

Minulou sobotu, 7. 4. 2018, se v Poděbradech, městě závodní chůzi zaslíbenému, konal již 86. ročník tradičního chodeckého závodu. Závod byl založen z popudu tehdejších pedestriánů v roce 1894, kdy se šlo z Prahy do Poděbrad. Původní formát závodu na 50 km chůze byl postupně nahrazen okruhovým závodem na 20 km na lázeňské kolonádě v Poděbradech, jenž je jak Mistrovstvím České republiky v chůzi na 20 km, mezistátním utkáním, tak i mezinárodním chodeckým mítinkem s účastí světové chodecké špičky (mimo jiné závodníci z Mexika, Kolumbie, Polska, Německa).

Atletický oddíl SK Hranice měl v tomto závodě také svého zástupce, chodce Rostislava Koláře, aktuálně devátého muže republikových tabulek na poloviční trati 10 km chůze. V den závodu panovalo teplé počasí, které není příznivé vytrvalostním disciplínám. Pro optimální výsledek tudíž byla více než kdy jindy rozhodující správně zvolená závodní taktika. Chodecký trenér hranického závodníka, pan dr Petr Brandejský, doporučil vhodné tempo, které se po větší část závodu podařilo Rostislavu Kolářovi udržet. To byl základní kámen úspěchu. Někteří ze soupeřů, jimiž byli vesměs současní nebo bývalí reprezentanti, vsadili na rychlý začátek a závod pro vyčerpání vzdali. Výborné 5. místo v čase 1:45:59 na mistrovství republiky po čtyřměsíční specializované chodecké přípravě je největším atletickým úspěchem tohoto hranického závodníka a potvrzením správně nastoupené cesty za metami nejvyššími.

Rostislav Kolář po závodě uvedl, co mu pomohlo v tomto tak náročném závodě přes veškeré obtíže na rozdíl od některých jeho soupeřů vytrvat: „Sílu do závodu mi přineslo osobní setkání s legendou české chůze, panem Ladislavem Mocem, ke kterému došlo hodinu před závodem na přímluvu mého trenéra, pana dr P. Brandejského, jemuž děkuji za veškerou podporu v den závodu a pomoc při přípravě na něj.“. Ladislav Moc skvěle reprezentoval Československo na olympijských hrách v Římě v roce 1960, kde získal 8. místo v chůzi na 20 km a 11. v chůzi na 50 km, rovněž 4x překonal světový rekord. S naším krajem je Ladislav Moc mimo jiné spojen tím, že v roce 1959 závodil za Duklu Lipník nad Bečvou.

Pro úplnost dodejme, že mistrem republiky se stal Lukáš Gdula z oddílu Hvězda Pardubice, mistryní potom Anežka Drahotová z Universitního sportovního klubu Praha, vítězem mezinárodního chodeckého mítinku se stal pátý na 20 km chůze z olympijských her v Riu de Janerio, Němec Christopher Linke; v ženách potom Italka Eleonora Anna Giorgiová.

Věříme, že Rostislav Kolář dobude pro slávu oddílu SK Hranice brzy nových vavřínů, další příležitost bude mít tuto sobotu v závodě O pohár starosty města Milovice, v jehož rámci se jde závod na 10 km v chůzi pro 2 kolo II. ligy družstev.

Výsledky MČR

rosta1.jpg

rosta2.jpg