Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rekordní účast na Běhu vítězství

15. 4. 2014

První nebo druhá dubnová sobota patří každoročně největší hranické běžecké akci. Letos pořadatelé z atletického oddílu SK Hranice zvolili druhou sobotu, takže 12. dubna se na hranický stadion sjeli mladí i starší atleti nejen z Moravy, ale i ze vzdálenějších koutů naší republiky. Oproti loňsku, kdy organizátoři i závodníci bojovali se zimou a sněhem, letos počasí po delší době konečně vyšlo. Příjemná teplota, vítr mírný a hlavně celý den svítilo sluníčko.

Takovéto podmínky přilákaly na 47. ročník Běhu vítězství rekordní počet účastníků. Na start všech závodů mládežnických kategorií, včetně mílařů, se postavilo celkem 258 běžců. V součtu s hlavním závodem na 20km to pak byl také rekordní počet 361 účastníků. Pro organizátory byly náročné hlavně nejmladší kategorie, kdy se na start postavilo v jednom závodě až 35 dětí. Z hranických závodníků se na stupně vítězů v této velké konkurenci podařilo prosadit Petru Gerlovi (2. prďoši hoši), Martině Vikové (3. prďoši dívky), Veře Vítkové (3. nejmladší dívky), Kateřině Kasparové (3. přípravka dívky), Kristýně Kadúchové (2. dorostenky) a Marii Berné se Zdeňkou Tvrdou (2. resp. 3. ženy mílařky). Běh vítězství je zařazen do Běžeckého poháru dětí a mládeže Olomouckého kraje.

43. ročník Hranické dvacítky co se týče počtu účastníků sice nebyl rekordní (v roce 2011 startovalo 116 běžců), ale i tak přilákal velmi pěkný počet 103 závodníků. Oproti loňsku, kdy se kvůli sněhu měnila trať závodu, letos mohli organizátoři opět vyslat závodníky na klasickou trať do lesa. S náročným terénem se nejlépe vypořádal Pavel Hrdina z oddílu AK Perná, který si zde triumfoval poprvé, doběhl v čase 1:10:29. Jako druhý finišoval vítěz loňského závodu David Pelíšek z AK Olomouc, na třetím místě pak doběhl několikanásobný vítěz Hranické dvacítky Tomáš Blaha z AK Kroměříž. V kategorii mužů A do 39 let si skvělým způsobem počínal také domácí závodník, věkem teprve dorostenec, Vojtěch Podjukl, který obsadil výborné osmé místo (čas 1:21:19). Na 37. místě mezi muži A doběhl jeho bratr Zdeněk Podjukl. Kategorii mužů B (40-49 let) ovládl Josef Sedláček z oddílu Bike Kamík Tučapy, devátou pozici v této kategorii obsadil domácí Václav Žabíček. Pro první místo mezi ženami si suverénně doběhla Marie Delingerová z oddílu Fortex Moravský Beroun (1:25:24). Iva Podjuklová doběhla mezi ženami G (35-44 let) na osmém místě. Třetí místo mezi vytrvalkyněmi H (45 let a více) obsadila Zdeňka Tvrdá. Hranická dvacítka je zařazena do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje.

Závodníci Běhu vítězství i Hranické dvacítky, kteří se umístili na předních místech ve všech kategoriích si odnesli hodnotné ceny. Závody byly podpořeny Městem Hranice, Olomouckým krajem, Grantovým programem regionu Hranicko a dalšími sponzory.

 

Fotografie