Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podzimní krosy řádně prověřily trénovanost běžců

30. 11. 2015

Dva náročné podzimní krosové závody si naordinovali na závěr sezóny hraničtí běžci všech věkových kategorií. Na svátek 17. listopadu se představili v Přerově, hned následující sobotu 21. listopadu závodili v Týně nad Bečvou. Před oběma závody poměrně vydatně pršelo, takže terén byl rozmoklý a tudíž náročný.

Především Běh 17. listopadu v Přerově byl díky bahnu výrazně ztížený. Trasa hlavního závodu na 9 kilometrů totiž vede hlavně po polních cestách. Kilo bahna na každé botě dokáže život běžcům výrazně znepříjemnit. Z hranického oddílu se na trať hlavního závodu vydalo pět běžců z celkového počtu 126 závodníků. Premiéru na takto dlouhé trati si odbyl Petr Havránek. Mezi muži kategorie A doběhl na 37. místě za 42:41. Zuzana Kročová doběhla kousek za ním za 43:01, v kategorii ženy G to znamenalo čtvrté místo. Stejného pořadí ale v kategorii ženy F dosáhla i Klára Úlehlová, trať zvládla za 43:29. Velmi pěkného výkonu 44:39 dosáhla věkem teprve starší žákyně Adéla Zdražilová, mezi ženami F doběhla osmá. Sedmá v kategorii G pak finišovala Iva Podjuklová v čase 45:59.

V Přerově startovala také mládež. Ani ta neměla trasu jednoduchou. Pořadatelé naměřili sedmisetmetrový okruh na stadioně, přímo na dráze se však běžela jen malá část, většina závodu vedla po travnatých valech okolo dráhy. Starší kategorie okruh běžely dvakrát. Nejvíce radosti hranickému oddílu přinesla kategorie mladších žaček. Děvčata Adéla Dostálová, Kristýna Podjuklová, Veronika Svobodová a Terezie Kočnarová se v tomto pořadí seřadila na prvních čtyřech místech. Podobně si vedly i Lucie Kočnarová a Lucie Kročová, které ovládly kategorii přípravek dívek. Ve stejné věkové kategorii hochů zvítězil Ladislav Procházka. Na stupně vítězů dosáhl ještě Tomáš Dvořák, který doběhl třetí mezi staršími žáky. Do pátého místa se pak umístili Martin Vavřík (5., mladší žáci), Marie Kročová (4., nejmladší dívky) a Aneta Hegerová (5., nejmladší dívky).

Druhým podzimním krosem, na kterém startovali hraničtí závodníci, byl v sobotu 21. listopadu Listoprďák v Týně nad Bečvou. Závod s osmiletou tradicí je oblíbený mezi vytrvalci nejen svou pěknou členitou tratí, ale také recesistickým nádechem. V hlavním závodě startuje zhruba polovina závodníků v různých maskách. Vypadá to, že někteří běžci celý rok přemýšlejí, v čem poběží, jelikož některé masky jsou opravdu propracované do detailu. Běžet 12 kilometrů terénem v motoristickém obleku (i s přilbou), s hráběmi v ruce, v dlouhých šatech nebo s křídly na zádech opravdu vyžaduje velkou dávku recesistického nadšení.

Náročný dvanáctikilometrový okruh se značných převýšením z hranických atletů nejlépe zvládla Marie Berná. Čas 1:03:37 jí vynesl čtvrté místo v kategorii ženy do 40 let. Tomáš Dvořák doběhl v čase 1:05:48 na 35. místě mezi muži do 40 let. Kousek za ním finišovala Klára Úlehlová za 1:06:00 (osmá v kategorii). Zdeněk Podjukl doběhl za 1:08:28, Iva Podjuklová za 1:11:06 (třetí mezi ženami nad 40 let) a Adéla Zdražilová za 1:14:53.

Náročnou trasu po louce absolvovaly i děti. Z hranického oddílu se na stupních vítězů objevili: Děti D1-holky (2001-03) 1. Adéla Dostálová, 2. Terezie Kočnarová, 3. Veronika Svobodová. Děti D2-kluci (2004-06) 2. Ladislav Procházka. Děti D2-holky 1. Lucie Kočnarová, 3. Lucie Kročová. Děti D3-holky (2007-08) 3. Leona Berná.