Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pětice našich atletů závodila na Mistrovství ČR

25. 2. 2014

Pět nominovaných atletů na Mistrovství republiky, už to samo o sobě je pro hranický atletický oddíl velký úspěch, tolik jich na „republice“ nezávodili již hodně dlouho. V sobotu a v neděli 22. – 23. února se v nově zrekonstruované atletické hale Otakara Jandery v pražské Stromovce konalo Mistrovství ČR dorostenců, dorostenek, juniorů a juniorek. Toto klání je kvůli velkému počtu závodníků (čtyři kategorie) přezdíváno „gigant“. Z Hranic se nominovali tři dorostenci, jedna dorostenka a jeden junior. Každý z hranických atletů startoval v jiné disciplíně, všechny disciplíny však měly jedno společné, smělo na nich startovat pouze šestnáct nejlepších závodníků z celé republiky.

Začněme tím nejúspěšnějším. Junior Matyáš Řihák v poslední době vykazuje stále se zlepšující výkonnost, zatím platilo – co závod, to osobní rekord. Ve vrhu koulí byl před „republikou“ v tabulkách na devátém místě. S trenérem Janem Valentem měli však plán, vejít se do finálové osmičky. Ukázalo se, že Matyáš je opravdu závodní typ, jiní atleti, kteří byli před ním v tabulkách se prali s technikou, zatímco Matyáš si ve třetím pokusu opět vylepšil osobní rekord (o 20cm) a výkonem 14,41m zaujal průběžné páté místo. V užším finále se nikdo za ním už nezlepšil, takže zůstal pátý i celkově.

Ještě ani rok se atletice nevěnuje dorostenka Kristýna Kadúchová. U Kristýny podobně jako u Matyáše se vzácně sešly základní faktory k dosažení úspěchu – talent, skvělá tréninková morálka, cílevědomost a výborná podpora ze strany rodiny. V Praze nastoupila Kristýna k běhu na 1500m. Osobní rekord před závodem měla 5:26. S trenérkou Klárou Úlehlovou naplánovali mezičasy na výsledných zhruba 5:15. Kristýna měla výborný průběh závodu, hned po startu si seběhla k mantinelu, takže nenabíhala zbytečně metry navíc, mezičasy dodržovala úplně přesně a v posledním kole dokázala ještě předběhnout třineckou závodnici, se která ji porazila na Mistrovství Moravy. Výsledným časem 5:16,67min. si doběhla pro skvělé sedmé místo.

Poměrně tvrdý oříšek připravili pořadatelé pro výškaře dorostence. Základní výška 175cm a následná postupná výška rovnou 182cm, poměrně krutý rozjezd soutěže. Adam Orava měl před „republikou“ osobní rekord z loňského prosince 184cm, ale letos zatím skočil nejvíce 180cm. V Praze měl Adam parádní rozjezd soutěže, povedl se mu hned  první skok na 175cm. Následný první pokus na 182cm byl také poměrně nadějný, ale laťka spadla. Další dva pokusy už nebyly tak povedené, takže Adam skončil se zápisem 175cm na první pokus. To nakonec znamenalo poměrně slušné dělené deváté místo.

Nejdelší trať absolvoval v Praze dorostenec Vojtěch Podjukl – patnáct dvousetmetrových oválů, tedy závod na 3000m. Po startu se závodníci trochu prali o pozice u mantinelu, trvalo minimálně dva okruhy, než se početné startovní pole roztáhlo. Co se týče tempa závodu, měl Vojta podobný průběh jako v Bratislavě, kde si zaběhl osobní rekord, tam se mu ovšem běželo poměrně lehce. V Praze mu po první polovině trati ztuhly nohy a zbytek závodu byl boj o každé kolo. Vojta je však bojovník a tak se mu povedlo vylepšit osobní rekord o tři vteřiny na 9:48,92min. a vyválčit pěkné desáté místo.

Nejméně spokojený z Prahy odjížděl dorostenec Pavel Gadas. Ve skoku dalekém měl jistě ambice na lepší umístění. Před „republikou“ absolvoval kvůli nemoci pouze jeden závod, kde skočil 639cm. Tento výkon by mu v Praze bohatě stačil na postup do užšího finále mezi nejlepších osm. Pavel většinou spoléhá na povedený první pokus, zde však asi o centimetr přešlápl, takže ve druhém si pak musel dávat pozor a skočil pouze 606cm. Třetí pokus opět přešlápl. Celkové dvanácté místo závodníka s osobním rekordem 673cm určitě neuspokojí (tento výkon by mu stačil na bronz). U Pavla hrají dva faktory proti úspěchu, jeden je zdraví (Pavel bývá dost často nemocný) a druhý tréninková morálka, když už je zdravý, tak dá velmi často přednost jiným aktivitám před tréninkem, škoda.

Ale i tak se sluší všem atletům za jejich výkony pogratulovat a popřát mnoho úspěchů do letní sezóny. A také poděkovat rodičům za podporu svých dětí ve sportu.

 

Celkové výsledky