Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nevlídné počasí běžce neodradilo

11. 4. 2017

V sobotu 8. dubna bylo od rána zataženo, chladno a drobně mrholilo. Naštěstí však bylo tepleji než v loňském roce a ráz počasí se v průběhu dne změnil na výrazně příjemnější, po obědě dokonce vykouklo i slunce. 50. ročník běhu vítězství, 46. ročník Hranické dvacítky a 3. ročník Hranické desítky přilákal velký počet závodníků - celkem 342.

Příjemně překvapila hlavně účast mládeže v závodech Běhu vítězství, který je zařazen do Běžeckého poháru dětí a mládeže Olomouckého kraje. Celkem se na start postavilo 231 mladých atletů. Domácí závodníci z pořadatelského oddílu SK Hranice se postavili na bednu cekem v osmi případech. Svou dominanci v posledních závodech prodloužil Leo Novák (nejmladší hoši 2010-11), když opanoval závod na 200m. Ve stejné kategorii skončil třetí Tomáš Huba. Nejúspěšnější kategorií pro domácí barvy, byly starší žákyně, kde hranické závodnice obsadily kompletní stupně vítězů - 1. Adéla Dostálová, 2. Veronika Svobodová a 3. Kristýna Podjuklová. Starší žák Lukáš Kobliha doběhl v závodě na 2000m druhý. Adéla Zdražilová triumfovala v závodě dorostenek, Zdeňka Tvrdá obsadila druhé místo mezi ženami.

Ve 12h tradičně startuje hlavní závod na 20km, od roku 2015 také na 10km. Dvacítka se letos běžela již po 46. a je vidět, že za tu dlouho řádku let si závod vydobyl své pevné místo v atletickém kalendáři. Letos si cestu na hranický stadion našlo 77 dvacítkářů a 34 desítkářů z České republiky, Slovenska a Polska. Startovní pistoli letos vzal do rukou jeden z nejpovolanějších - traťový rekordman, bývalý reprezentant a host letošního ročníku Karel David. Závod na 20km je součástí Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje. Vítězství z loňského roku poměrně suverénně obhájil Václav Bitala z AK EZ Kopřivnice ve výborném čase 1:09:31 hod. Domácí barvy zastupoval junior Vojtěch Podjukl, který si nevedl vůbec špatně. Náročnou trať zaběhl za 1:15:52 hod. a v kategorii muži A vybojoval bronz. Skvěle závod zaběhla také Zuzana Kročová, mezi ženami G skončila druhá za čas 1:28:51 hod., ve stejné kategorii skončila Iva Podjuklová čtvrtá (1:47:42 hod.)

Závod na deset kilometrů si za tři roky své existence také vybojoval své místo na slunci. Suverénním letošním vítězen se stal Martin Holiš ze Zubří za 37:05 min. Domácí oddíl mohlo těšit třetí místo Václava Žabíčka v kategorii muži L (42:47 min.). Zdeňka Tvrdá doběhla mezi ženami N na sedmém místě.