Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muži v baráži těsně čtvrtí, ženy páté

3. 10. 2018

Po velmi úspěšné základní části letošní druhé ligy, kdy hranické družstvo mužů všechna kola vyhrálo a vybojovalo si tak možnost uspořádat baráž na domácí půdě, borci v hranických dresech okusili porážku. V sobotu 29. září se do Hranic sjelo devět týmů mužů a deset týmů žen, aby se utkalo v Baráži o postup do I. ligy na Moravě a ve Slezsku. Počasí bylo dost podzimní. Sice nepršelo, ale teplota do 14 stupňů, převážně východní vítr, občas se připomenulo sluníčko.

Mezi muži se bojovalo o pouhé jedno postupové místo. Hranické ambice nebyly postupové – o kvalitě soupeřů z jihu a zejména o odhodlání VSK Univerzity Brno vybojovat první ligu soupeři věděli. Po vypuštění Vítkovic B, jejichž A-tým spadl z extraligy a béčko tak ztratilo důvod o první ligu bojovat, si SK Hranice, z.s. přál skončit do třetího místa. Ostudu sice neudělali, k nadšení ale chyběly 2 body, o které je na čtvrtý flek odsunul Atletický klub Olomouc. Třešnička na dortu letošního ročníku je tedy maličko kyselá, ale i tak mohou být spokojeni. Opět je třeba poděkovat všem, kdo se o pěkný výsledek zasloužili.

Hranický tým začal skvěle, po chůzi a kladivu 50 bodů a vedení. Ale pak už sbírali jen drobné, a pět disciplín úplně bez bodu je přece jen moc. Částečně se projevil pozdní termín, menší účast především nastupující generace, taky už leckomu spolu s létem pomalu odešla forma.

Bodově vyčníval skvělý Tomáš Grulich. Závodí už na mezinárodní úrovni a je to znát. Druhý v kouli, třetí v kladivu, čtvrtý v disku. Michal Špilháček opět vyhrál kladivo. Oba jsou věkem teprve dorostenci. Vyzvednout je třeba výjimečný výkon Rostislava Koláře, který opanoval závod na 5 km chůze, o více než 2 minuty zlepšil vlastní oddílový rekord, potvrdil svou příslušnost k republikové chodecké špičce a zařadil se na deváté místo letošních republikových tabulek v této disciplíně. Na 10 km je průběžně třetí (dráha), resp. devátý (silnice), na 20 km sedmý.

Se svými výkony mohou být spokojeni Adam Orava (zejména výška) a Tomáš Vašíček (osobní rekord na 100 m). Obdivuhodný výkon předvedl Petr Havránek, který nastoupil do pěti disciplín (5 km chůze - druhé místo, 110 m překážek, 400 m překážek, 4x100 m, 4x400 m) a přežil. Ocenit je třeba obětavost Petra Skřivánka, i když se mu v bězích na 400, 800, 1500 a 4x400 m nedařilo, jak by si představoval.

Zvykli jsme si spoléhat na Pavla Kuklu a Zbyňka Šebestu, a oba opět potvrdili, že oprávněně. Filip Chodil pěkně zvládl disk. Mirek Zatloukal připomněl, že pořád běhat a půlkařsky myslet umí. Zbytek družstva (Zbyněk Čech, Vojtěch Vávra, Vašek Žabíček a vedoucí družstva Vladislav Kaspar) – standard, či mírné anebo větší propady. Všichni ale nějak přispěli. Mohou tedy být spokojeni, anebo aspoň nebýt zklamáni.

Hranické družstvo žen také nenastoupilo v nejsilnější sestavě. Chyběly především dvě hostující vrhačky Grómanová a Brzyszkowská, které byly tou dobou na Mezistátním utkání v Maďarsku (mimochodem český tým toto žákovské mezistátko ovládl). Zbylý devítičlenný tým se činil, co mohl. V soutěži žen se bojovalo o dvě postupová místa. Závod suverénně ovládl AK Olymp Brno B, do I. ligy jej doprovodí AC Moravská Slavia Brno. Hranická děvčata skončila pátá.

Nejvíce bodů pro družstvo vybojovala obětavá Adéla Zdražilová. Klobouk dolů, před touto atletkou, jelikož den před baráží závodila (hostovala za SSK Vítkovice) ve finále Mistrovství ČR družstev juniorek v náročné kombinaci 400 m, 400 m překážek a 4x400 m, zde skončily vítkovické juniorky smolně o půl bodu čtvrté. V Hranicích si pak Zdražilová doskákala pro sedmé místo a osobní rekord v dálce a doběhla druhá na 400 m překážek.

Třetí místo v tyči vybojovala Michaela Kasparová. Čtvrté místo v oštěpu a šesté v kouli si za své výkony vysloužila Lucie Králová. Pátá na osmistovce doběhla Adéla Dostálová. Stejnou příčku vybojovala v závodě na 400 m překážek Klára Úlehlová, na krátkých překážkách byla osmá. Michaela Hynčicová finišovala na krátkých překážkách šestá. Pro osobní rekord a sedmé místo si na patnáctistovce doběhla Kristýna Podjuklová. Stejnou pozici a rovněž osobní rekord (zároveň i oddílový) vybojovala Zuzana Kročová v závodě na 5000 m.

Radost si děvčata udělala v závěrečné štafetě na 4x400m, kterou suverénně opanovala. Kvartet ve složení Adéla Dostálová, Veronika Svobodová, Klára Úlehlová a Adéla Zdražilová navíc o čtyři vteřiny pokořil 18 let starý oddílový rekord. Trochu kuriozita je, že i v té původní sestavě v roce 2000 byla Klára Úlehlová nejstarší.

Letošní ročník ligových soutěží je tedy za námi. Vedoucí družstev již nyní vyhlíží ten příští. Snad budou sestavy hranických družstev ve stejně silných, ne-li silnějších sestavách.

Výsledky

Fotky