Jdi na obsah Jdi na menu
 


Matyáš Řihák vicemistrem Moravy ve vrhu koulí

27. 1. 2014

V loňském roce se hranický vrhač Matyáš Řihák stal Mistrem Moravy ve vrhu koulí dorostenců pod otevřeným nebem. V letošním roce na tehdejší úspěch poměrně slušně navázal. V neděli 26. ledna se v olomoucké atletické hale konalo Mistrovství Moravy a Slezska ve vrhu koulí všech kategorií. Matyáš od letošního ledna už závodí v kategorii juniorů.

První dva pokusy mu nevyšly úplně podle jeho představ, ve třetím se však do techniky trefil a byl z toho výkon 13,79m. Tímto pokusem poskočil na průběžné druhé místo, v následujícím užším finále se už sice nezlepšil, stejně tak jeho soupeři a Matyáš tak mohl slavit zisk stříbrné medaile. Druhý hranický vrhač startoval v kategorii mužů. Jaroslav Velčovský obsadil výkonem 12,32m velmi pěkné čtvrté místo.

Celý víkend 25.-26. ledna probíhalo v olomoucké hale také Mistrovství Moravy a Slezska ve vícebojích. Dva hraničtí závodníci absolvovali celý náročný sedmiboj, tři si vystřihli pouze některé dílčí disciplíny. V sedmiboji dorostenců se představil Adam Orava. První den začíná hladkou šedesátku, tu zvládl Adam v novém osobním rekordu 7,75s. Následovala dálka, kde předvedl velmi slušný výkon 554cm, dále vrh koulí (9,21m), první den byl pak zakončen Adamovou nejlepší disciplínou – skokem vysokým. Zde ho však limitovala bolavá záda, tak předvedl pouze svůj standart 174cm (osobní rekord má o decimetr vyšší). Druhý den začíná šedesátkou překážek, z těch měl Adam respekt, jelikož poprvé závodil na dorosteneckých překážkách, které jsou 91cm vysoké a 9,14m od sebe (oproti žákovským překážkám poměrně velký rozdíl). Cíl přeběhnout na jistotu a hlavně se nezranit Adam splnil, čas 10,35s není nejhorší. Následoval skok o tyči, kde si vytvořil nový osobní rekord 2,64m. Závěrečný kilometr proběhl v čase 3:26,65min. Celkový bodový součet 3316 bodů mu vynesl v poměrně slušné konkurenci velmi pěkné osmé místo.

Druhým vícebojařem byl v kategorii mužů Petr Havránek. Petr začal víceboj osobním rekordem na hladké šedesátce (8,10s), pokračoval výkonem 458cm v dálce s obrovským nedošlapem. Koulí vrhl 6,85cm a první den zakončil osobním rekordem ve skoku vysokém (156cm). Druhý den začal výkonem 10,87s na šedesátce s překážkami. Tyč mu nevyšla úplně podle jeho představ (2,24cm). Závěrečný kilometr ovšem zaběhl skvěle, nejlépe z celého startovního pole mužů, za 3:15,99min. Celkovým výkonem 2659 bodů obsadil šesté místo.

Tréninkově pouze první den víceboje absolvoval Zbyněk Čech. Kromě šedesátky za 7,82s byl s ostatními výkony spokojený. Do dálky skočil 581cm, koulí vrhl 10,29m. Nejvíce ho však potěšil výkon ve výšce (183cm). Pouze na dlouhé běhy si zajeli do Olomouce dorostenci Vojtěch Podjukl a Kristýna Kadúchová. Kristýna si zaběhla velmi pěkný osobní rekord na osmistovku 2:46,44min. Vojta soutěžil na trati 1000m, kde předvedl výkon 3:02,98min. Oba tyto výkony mají svou kvalitu i vzhledem k tomu, že ve specifické olomoucké hale se z času na osmistovku odečítá zhruba 12 vteřin na osmistovce a 15 vteřin na kilometru.

 

Celkové výsledky MMS ve vrhu koulí

Celkové výsledky MMS ve vícebojích