Jdi na obsah Jdi na menu
 


Matyáš Řihák stříbrný na Mistrovství ČR do 22 let

1. 9. 2015

Hranický atlet Matyáš Řihák měl letošní sezónu trochu jako na houpačce. Skvěle se mu dařilo v hale, ze začátku sezóny i venku, objel pár kvalitních zahraničních mítinků, startoval na Zlaté tretře v Ostravě, ale vrchol sezóny v červnu na Mistrovství republiky juniorů ho nezastihl v úplně špičkové formě. Přestože figuroval v čele tabulek v kouli i v disku, z „republiky“ si nakonec odvážel pouze jeden bronz.

Druhý vrchol sezóny si s trenérem Janem Valentem naplánovali na konec prázdnin, kdy se tradičně pořádá Mistrovství ČR do 22 let. Letos proběhlo trochu ve stínu pekingského Mistrovství světa v sobotu a neděli 29. – 30. srpna v Hodoníně. Kontrolní závody ukázaly stabilizující se formu v disku, v kouli forma ještě trochu pokulhává, přihlásil se tedy pouze na disk, který proběhl druhý den programu. Podle tabulkových předpokladů se Matyáš měl poprat o jednu z medailí, figuroval na druhém místě z přihlášených borců.

Prvním pokusem dlouhým 40,42m si zajistil užší osmičku. Parádně mu však sedl hlavně druhý pokus – 44,67m, což byl nakonec jeho nejdelší a stačil na stříbrnou medaili. Všechny Matyášovi měřené pokusy byly za 40m, což ukazuje stabilní formu. V posledních dvou pokusech si vyzkoušel i změnu v technice hodu a nedopadlo to úplně zle. Soutěž ovládl suverénně Jaromír Mazgal z tradičně silného vrhačského oddílu AC SYNER Turnov. Za stříbrným Matyášem skončil třetí David Bartůněk z Litomyšle.

Matyáš bude smět startovat v kategorii do 22 let ještě tři roky, s velkou pravděpodobností to tedy nebyla jeho poslední medaile. Příští rok ho čeká přechod z juniorů do mužů, což bývá vždy náročné. V jeho vrhačských disciplínách to znamená nejen těžší náčiní, ale hlavně konkurenci na úplně jiné úrovni. Matyáš má však ty nejlepší předpoklady, to zvládnout se ctí.

Celkové výsledky

Fotografie