Jdi na obsah Jdi na menu
 


Matyáš Řihák se na závodech v Německu dostal do čela republikových tabulek

22. 1. 2015

Parádní formu má na začátku letošního roku hranický vrhač junior Matyáš Řihák. Nedávno dostal nabídku startovat na vrhačském mítinku v Německu místo zraněného olomouckého mistra republiky Koudely. Této nabídky se chopil s vervou vrhače a skvěle ji využil. Užil si nejen společenského programu spojeného s mítinkem, ale hlavně předvedl výborný výkon.

Do německého města Sassnitz odcestoval 16. ledna, aby se tam den nato zúčastnil 16. ročníku Internationales Kugelstossmeeting ve sportovní hale Dwasieden. Závody měly vynikající úroveň, i divácká kulisa byla skvělá, v Německu jsou vrhačské disciplíny velmi populární. Bohužel na poslední chvíli se z hlavní soutěže pro zranění odhlásila domácí hvězda – David Storl (mistr světa, mistr Evropy, stříbrný z olympiády v Londýně). Matyáš se představil v nabité soutěži juniorů, jakou úroveň závody měly, nejlépe vystihuje vítězný výkon, domácí borec vrhl šestikilogramovým náčiním neuvěřitelných 19,76m. Matyášův osobní rekord z loňského prosincového mítinku v Olomouci byl 15,44m. V Německu na svůj výkon navázal, dokonce v závodě předvedl hned tři pokusy na podobné úrovni, ten nejdelší měřil 15,68m. V závodě obsadil šesté místo.

Důležitější než umístění je však samotný výkon, kterým se usadil v čele letošních průběžných celorepublikových tabulek. Jestli mu forma vydrží a směrem k závěru halové sezóny bude ještě gradovat, bude jistě adeptem na jednu z medailí na Mistrovství ČR juniorů a dorostu v polovině února v Praze.