Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukáš Kobliha dvojnásobným mistrem Moravy

27. 9. 2016

Kategorie mladšího žactva ještě nemá individuální Mistrovství republiky (pouze ve vícebojích), vrcholem atletické sezóny na dráze pro tuto kategorii je tudíž Mistrovství Moravy a Slezska. Letos se konalo v neděli 25. září v Olomouci. Krásné počasí a poloha uprostřed Moravy přilákaly obrovský počet mladých atletů, konkurence tedy byla obrovská, v některých disciplínách bylo i přes padesát startujících.

Hranická výprava čítala čtyři hochy a tři dívky, ve velké konkurenci se rozhodně neztratili. Nejvíce o sobě dal vědět sprinter Lukáš Kobliha. Lukáš v letošní sezóně zaznamenal již jeden velký úspěch, když vybojoval bronz na Mistrovství republiky v pětiboji, kde těžil především ze své rychlosti. Na mistrovství Moravy svou rychlost prodal naprosto dokonale. Na hladké šedesátce za sebou nechal konkurenci "o parník", ve finále druhému v cíli nadělil 30 setin. Ještě o dvě setiny lepší čas však zaběhl v rozběhu - 7,58s. Tímto skvělým časem vede také celorepublikové tabulky. V závodě na 150m si počínal podobně suverénně. V přímém souboji se utkal s frýdecko-místeckým Hlavačkou, který do té doby vedl české tabulky. Lukáš ho porazil o 33 setin a časem 17,85s se usadil na prvním místě celorepublikových tabulek. Dva tituly Mistra Moravy a Slezska jsou Lukášovi odměnou za tréninkovou píli.

Dobře si vedli ale i ostatní hraničtí závodníci. Adéla Dostálová a Veronika Svobodová se představily na osmistovce. Verča startovala ve druhém ze tří běhů a většinu závodu odtáhla, snad právě proto z toho byl výborný čas 2:34,56min., pochopitelně nový osobní rekord, v součtu všech tří běhů to stačilo na deváté místo. Adéla nastoupila v posledním nejrychlejším běhu, tempo bylo velmi ostré, Ádě však zbyly ještě nějaké zbytky sil do finiše a v novém osobním rekordu 2:32,90min. obsadila celkově šestou pozici. Poté ještě nastoupila k běhu na 300m, kde po vlažném začátku zaběhla čas 48,76s, což stačilo až na dvacáté místo.

Na třístovce si však výborně vedla Terezie Kočnarová. Terka se naopak nebojí závod rozběhnout rychle a z toho pak pramení dobré časy. V Olomouci finišovala za 46,61s a obsadila osmé místo. Terka startovala ještě na šedesátce, kde však zůstala trochu sedět na startu, čas 8,99s jí na postup do finále nestačil. Na osmistovce hochů startoval Ladislav Procházka. Laďa je po delší tréninkové pauze způsobené zraněním, ale ostudu neudělal, zůstal dvě vteřiny od osobního rekordu. Za čas 2:44,44min. bral šestnácté místo.

Ve vrhu koulí startovali Martin Vavřík a Vojtěch Beneš. Zatímco Martin si o metr vylepšil osobní rekord na 8,90m a skončil devátý, Vojta naopak zůstal za očekáváním a za výkon 8,24m bral třinácté místo. Martin navíc nastoupil ještě k běhu na 60m, kde si vylepšil osobák na 8,55s, na finále to však nestačilo.

Celkové výsledky

Fotografie

dsc_5608.jpg