Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukáš Kobliha bronzový na Mistrovství ČR v pětiboji

23. 5. 2016

Velký úspěch zaznamenal mladý hranický atlet Lukáš Kobliha. V neděli 22. května se zúčastnil Mistrovství České Republiky ve vícebojích všech kategorií. Lukáš patří druhým rokem do kategorie mladších žáků. Na "republiku" se nominoval výkonem 2195 bodů z olomouckého závodu. V kategorii mladších žáků se přihlásilo 40 závodníků, z nichž pořadatelé vybrali 20 s nejlepšími výkony, Lukáš v tomto pořadí figuroval na čtvrtém místě, řadil se tak do širšího okruhu adeptů medaile, byť ve víceboji se může stát cokoliv.

Lukáš je především velký sprinterský talent, svědčí o tom mimo jiné i titul Mistr Moravy a Slezska v běhu na 60m v hale a první místo v celorepublikových halových tabulkách 2016. Naopak největší slabinou je u něj hod. Pětiboj mladšího žactva je svým charakterem vhodný právě pro rychlostní typy.

Z první disciplíny 60m překážek měl Lukáš největší strach. Má v ní sice ještě obrovské rezervy, ale časem 9,67s si výrazně posunul osobní rekord. Před nejméně oblíbeným hodem míčkem figuroval na čtvrtém místě. Lukáš má už sice hozeno za 50m, ale v Praze předvedl pouze 44,10m, což ho odsunulo až na devátou pozici. Pak ovšem následovala oblíbená šedesátka, která ho katapultovala na třetí místo. Navíc u jeho času 7,75s svítilo NL, což znamená celorepublikový nejlepší letošní výkon v této kategorii. Po skoku dalekém tuto pozici udržel, výkon 4,99m byl navíc ten den už třetím osobním rekordem. Před závěrečnou osmistovkou bylo jasné, že pokud chce medaili získat, bude muset přidat ještě jeden.

Karty byly rozloženy velmi zajímavě, z prvního místa by suverénního přerovského Jonáše Kolomazníka sesadilo snad pouze zranění. Naopak na další dvě medailová místa bylo kandidátů více. Na čtvrtém místě před osmistovkou figuroval frýdecko-místecký borec Hlavačka, který je ovšem o třídu lepší běžec, než zbytek startovního pole, dalo se tedy předpokládat, že půjde zcela jistě před třetího Lukáše i před druhého opaváka Kaveckého. Lukáš měl jedinou šanci, jak získat bronz, předběhnout na osmistovce Kaveckého o minimálně pět vteřin. Oba borci bojovali do posledních metrů, Lukáš nějaký náskok na opavského soupeře naběhl, ale nebylo jisté, jestli to bude stačit. Následné čekání na výsledky bylo nekonečné. Povedlo se. Lukáš zaběhl závěrečnou disciplínu za 2:24,18min., 5,66s před Kaveckým.

Konečný bodový součet 2433 bodů mu zajistil bronzovou medaili o pouhých pět bodů. Po bronzu Vojty Podjukla na desítce juniorů je to pro hranický oddíl již druhá letošní republiková medaile. Krásný výkon, oddílový rekord a především medaile z Mistrovství republiky byli nádhernou tečkou za náročným dnem. O Lukášovi jistě ještě hodně uslyšíme.

Celkové výsledky

Fotografie

sdc11306.jpg