Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klára Úlehlová vicemistryně Moravy v pětiboji, Zdražilová v novém oddílovém rekordu sedmá

22. 1. 2019

O víkendu 19. - 20. ledna hostila ostravská atletická hala Mistrovství Moravy a Slezska ve vícebojích. Pětiboj všech ženských kategorií proběhl již v sobotu a z Hranic se jej zúčastnily dvě atletky. Mezi ženami startovala Klára Úlehlová a v kategorii juniorek se představila její svěřenkyně Adéla Zdražilová.

Klára Úlehlová startovala v halovém pětiboji naposledy před čtyřmi lety, osobní (a zároveň oddílový) rekord měla už 8 let starý a start na letošním Mistrovství Moravy do poslední chvíle zvažovala. Přece jen po druhém porodu už se technickým disciplínám (kromě překážek) prakticky nevěnuje. Nakonec se start ukázal jako dobrá volba. Ve startovní listině se kromě moravských závodnic objevily také české reprezentantky Eliška Klučinová a Barbora Zatloukalová (obě ale pětiboj nedokončily) a slovenská reprezentantka Lucia Vadlejch.

Úlehlová vstoupila do pětiboje šedesátkou překážek za 10,27 s. Následovalo zdolaných 134 cm ve skoku vysokém. Nejméně spokojená byla s vrhem koulí - 7,88 m. Následná dálka ji naopak potěšila - 469 cm. Závěrečnou osmistovku zaběhla za 2:34,36 min. Vzhledem k tomu, že předchozí víceboje šla pouze v nestandartní olomoucké hale, kde se osmistovka běhá výrazně pomaleji, i přes slabší první čtyři disciplíny jí celkový bodový součet ukázal nový osobní rekord v pětiboji. Výkonem 2619 bodů brala v hodnocení Mistrovství Moravy a Slezska stříbrnou medaili.

O oddílový rekord však přišla zásluhou své svěřenkyně Adély Zdražilové, která složila ještě hodnotnější pětiboj. Kategorie juniorek má totiž pětiboj stejný (stejné překážky, stejně těžká koule) jako ženy a může se tak započítávat do jedné tabulky. Pro Zdražilovou to byl třetí životní start v halovém pětiboji, naposledy jej absolvovala před třemi lety jako dorostenka.

V Ostravě pětiboj zahájila šedesátkou překážek za 10,28 s (osobní rekord). Následný osobní rekord ve výšce 149 cm ji velmi potěšil. Její nejslabší disciplínou je vrh koulí, za výkon 6,21 m brala nejméně bodů. V dálce předvedla svůj standart, výkon 485 cm je ale halový osobní rekord, venku má ovšem skočeno více. Naprostou parádu však předvedla v závěrečné osmistovce. Zbytku startovního pole utekla o více než 8 vteřin a v sólo závodě si doběhla pro nový osobní rekord 2:25,47 min. Celkový bodový součet 2826 bodů jí vynesl nejen nový oddílový rekord, ale ve velké konkurenci celkové osmé místo, v hodnocení Mistrovství Moravy a Slezska sedmé místo.

Výsledky