Jdi na obsah Jdi na menu
 


Každoroční zhodnocení uplynulé atletické sezóny

29. 11. 2012

Závěr roku se pomalu blíží a atletická sezóna 2012 se chylí ke zdárnému konci. Některé atlety sice ještě čeká pár závodů, ať už v hale nebo mimo dráhu, ale i tak už může atletický oddíl SK Hranice hodnotit letošní závodní sezónu. Letos se sice až tak nedařilo dospělým individuálně, zato mezi mládeží pomalu vyrůstají atleti schopni konkurovat republikové špičce.

 

Mládeži se letos dařilo, medailí a hodnotných výkonů letos nasbírali opravdu hodně. A hlavně se po dlouhých šesti letech opět podařilo hranickému atletovi vybojovat medaili z Mistrovství ČR. Dlouhé čekání na medaili ukončil v neděli 4. března Pavel Gadas. V atletické hale v Jablonci nad Nisou, kde probíhalo Mistrovství České republiky staršího žactva, vybojoval bronzovou medaili ve skoku dalekém. Pavel byl vůbec letos hodně vidět. Byl největším sběratelem medailí z Mistrovství Moravy a na konci sezóny byl dokonce nominován na Mezistátní utkání staršího žactva, které se konalo v chorvatské Rijece, obsadil tam šesté místo ve skoku dalekém. Na Mistrovství ČR vybojoval kromě halového bronzu z dálky ještě šesté místo ve stejné disciplíně a třinácté místo v běhu na 60m pod otevřeným nebem. Spolu s Tomášem Pepernikem a Adamem Oravou doběhli ve štafetě na 3x300m na devátém místě a posunuli dvacet let starý oddílový rekord. Tomáš Pepernik obsadil na MČR v běhu na 300m čtrnácté místo.

Medailí z Mistrovství Moravy dovezli letos mládežníci celkem pět, opět se o to zasloužili stejní borci. Tu nejcennější vybojovalo opět trio Gadas, Orava, Pepernik ve štafetě na 3x300m. Dvě stříbra dovezl Pavel Gadas ze skoku dalekého jak v hale, tak pod otevřeným nebem. Bronz přidal opět Pavel, tentokrát z běhu na 60m venku, o poslední bronz se zasloužil Tomáš Pepernik z běhu na 300m také pod otevřeným nebem.

I dalších umístění do desátého místa bylo poměrně hodně, jmenujme alespoň čtvrtá místa Vojty Podjukla (3000m), Pavla Gadase (60m v hale) a Jana Pospíšila (přespolní běh) a pátá místa Lucie Důjkové (150m), Vojty Podjukla (3000m v hale) a Daniela Burděje (přespolní běh).

Celkem sedm umístění do třetího místa se podařilo vybojovat zástupcům hranické atletiky v Běžeckém poháru dětí a mládeže Olomouckého kraje. Pro pohár za celkové vítězství si šli Jaromír Šenkeřík v kategorii mladšího žactva a Vojtěch Podjukl v kategorii staršího žactva. Druhá místa v poháru vybojovali mezi nejmladšími dívkami Kristýna Podjuklová, starší žák Adam Orava a dorostenka Tereza Krausová. Třetí celkově skončili dorostenec Zdeněk Podjukl a Lubomír Bezděk v kategorii přípravek hochů.

Mládežnickým družstvům se ovšem letos tolik nevedlo. Družstva přípravek dívek i hochů dokončila svou krajskou soutěž na sedmých místech, je však třeba říct, že letos soutěžily spíše mladší děti. Družstvo starších žáků obsadilo šesté místo.

Oddíl letos uspořádal dvoje závody pro hranickou mládež, děti soutěžili před začátkem velkých prázdnin a v říjnu před koncem sezóny, pro všechny závodníky byly připraveny sladké odměny. Z větších závodů pro atlety z širšího okolí oddíl pořádal tradiční Běh vítězství, 1. kolo Krajské soutěže družstev staršího žactva a Atletický čtyřboj pro základní školy. V září také proběhl nábor dětí do oddílu, přibyla zhruba dvacítka nových atletů. V návaznosti na to bylo také lehce potřeba přeorganizovat tréninkové skupiny, momentálně fungují v oddíle čtyři skupiny mládeže.

 

To dospělí atleti letos za mládeží medailově lehce pokulhávali. Bylo to způsobeno hlavně zdravotními komplikacemi největších opor, které vždy vozili z medaile z Mistrovství Moravy a účastnili se Mistrovství republiky. Jedinou letošní účastnicí Mistrovství republiky (MČR do 22 let) byla Petra Vašinová. Petra po dlouhých patáliích s bolavými okosticemi netrénovala prakticky celé jaro, bohužel se to projevilo také na výkonu na MČR. Nepostoupila z rozběhu a celkově obsadila v běhu na 800m desáté místo. S časem, za který loni brala čtvrté místo, by letos zvítězila.

Trochu mimo atletický kalendář jde Akademické Mistrovství ČR, na něm se objevili dva hraničtí atleti závodící za své univerzity. Radek Masař vybojoval stříbrnou medaili ve štafetě na 4x100m (Masarykova univerzita Brno), dále přidal šesté místo z běhu na 100m a sedmé na 110m překážek. Pavel Mráz (Univerzita Palackého Olomouc) obsadil dvakrát šesté místo v oštěpu a trojskoku, z halových „akademiček“ přidal ještě osmé místo v trojskoku.

Medaile z Mistrovství Moravy dovezli letos dospělí atleti SK Hranice pouze tři. Zlato brala Petra Vašinová v běhu na 1500m v hale, stříbro vybojovala štafeta mužů na 4x100m ve složení Zbyněk Čech, Jan Dostál, Pavel Mráz a Radek Masař. Bronzovou medaili si odvezla Klára Úlehlová z halového pětiboje.

Trochu rozdílné to bylo v soutěži družstev (II. liga, skupina D1), mužům se dařilo výborně, ženy letos disponovali ještě menším počtem závodníků než v minulých letech a určitě by si představovaly lepší pozice. Družstvo mužů v základní části obsadilo druhou pozici za suverénním Třincem. V baráži o první ligu, která se konala v září právě v Třinci, obsadili muži tu nejlepší pozici, jakou mohli – čtvrtou (do I. ligy postupovaly 3 týmy). Postup by byl sice krásný, ale hranickému družstvu vzhledem k jeho složení (starší zkušení atleti doplnění o mladé závodníky sbírající zkušenosti) nejvíce vyhovuje právě II. liga, výborně si zazávodí všichni. Ženy vybojovaly po čtyřech kolech třetí místo. V neuvěřitelně nabité baráži na ně pak zbyla osmá pozice z deseti týmů. Velký dík patří všem, kteří nastoupili v dresu obou družstev. Nejvíce bodujícími závodníky byli sprinter Jan Dostál a hostující vrhačka Kristýna Hermannová.

 

Závěrem se sluší poděkovat všem hranickým atletům za skvělou reprezentaci oddílu, trenérům za obětavou práci a v neposlední řadě rodičům mladých atletů, kteří své ratolesti podporují. Mnoho úspěchů do příštích sezón.

 

Souhrn medailistů a umístěných na MČR a MMS