Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kateřina Kasparová stříbrná na mládežnické olympiádě

2. 7. 2019

Skvělý počin se povedl mladé hranické atletce Kateřině Kasparové. Spolu s dalším hranickým atletem Karlem Brychtou byla nominována jako reprezentantka Olomouckého kraje na Hry IX. olympiády dětí a mládeže, jejichž atletická část se konala 24. - 26. června na stadioně v Jablonci nad Nisou.

Mladší žákyně Kateřina Kasparová se na Olympiádu nominovala výkonem 27,01 m z prvního kola Krajské soutěže družstev mladšího žactva. Těsně před Olympiádou však tento výkon na domácím kole výrazně posunula na skvělých 35,50 m a rázem se tak dostala do širšího okruhu adeptek jedné z medailí. Závody na olympiádě byly přenášeny Českou televizí, takže fanoušci mohli jejich průběh sledovat online. Kasparová si vedla výborně, ve druhé sérii předvedla 34,10 m a do osmičlenného finále postoupila ze čtvrtého místa. Největší parádu si však nechala do závěrečné šesté série, kde hodila čtyřsetgramový oštěp až do vzdálenosti 38,45 m, čímž si vysloužila stříbrnou medaili. V celorepublikových tabulkách jí tímto výkonem patří fantastické třetí místo.

Druhým hranickým zástupcem na Olympiádě byl starší žák Karel Brychta. Ten do závodu na 300 m nastupoval z pozice jasného adepta jedné z medailí, jelikož byl před závodem časem 36,61 s druhý v celorepublikových tabulkách. V Jablonci to však dopadlo úplně jinak. Karel nastoupil k prvnímu ze tří rozběhů. Úvod závodu mu vyšel skvěle a ještě 50 m před cílem vedl, pak ovšem dostal tak silnou křeč do nohy, že do cíle v podstatě dolezl na čtvrtém místě. I tak z toho byl výborný čas 37,36 s, který ovšem o jedinou setinu nestačil na postup do osmičlenného finále. Do toho by Brychta, i kdyby postoupil, určitě nenastoupil, jelikož křeč byla tak silná a neustupující a navíc se k tomu přidala hyperventilace, že jej po závodě musela odvézt sanitka. Snad se zdravotní komplikace brzy vyřeší a Karel Brychta si bude moct spravit chuť na zářijovém Mistrovství ČR staršího žactva v Kolíně.

Záznam závodu na stránkách České televize (Kačin pokus je v čase 4:50), Karlův rozběh bohužel v záznamu není.

Kompletní výsledky