Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karel Brychta Mistrem Moravy a Slezska a vede české tabulky

29. 5. 2019

Pouze tříčlenná, zato veleúspěšná, byla výprava atletů z oddílu SK Hranice do Znojma, kde se v neděli 26. května konalo Mistrovství Moravy a Slezska staršího žactva. Hranický oddíl reprezentovali Karel Brychta, Barbora Odstrčilová a Julie Číhalová.

Parádní závody zažil především Karel Brychta. V poslední době na závodech většinou kombinuje své nejlepší disciplíny, dálku a 300 m. V časovém pořadu tyto dvě disciplíny zpravidla nejsou úplně ideálně ke kombinování, většinou se závěrečné pokusy dálky kryjí s třístovkou. Stejně to bylo i ve Znojmě. Brychta si na to již však zvykl. Ve Znojmě si hned úvodním pokusem dlouhým 573 cm zajistil osmičlenné finále. Ve třetím pokusu se trefil téměř ideálně a dolétl až na 586 cm. Šestý pokus v dálce již nestihl, protože musel přezout tretry na třístovku. Pokus ze třetí série ale stačil na stříbrnou medaili.

Před Mistrovstvím Moravy a Slezska měl Brychta osobní rekord na 300 m 38,03 s. Ideální atletické počasí, skvěle načasovaná forma a touha po zlaté medaili však Brychtu vyhecovala k fantastickému času 36,61 s. Tím si zajistil nejen zlatou medaili, oddílový rekord až do mužské kategorie, ale především se vyhoupl do čela průběžných celorepublikových tabulek kategorie staršího žactva.

Výborně se dařilo i vrhačce Barboře Odstrčilové. Ve vrhu koulí už delší dobu stabilizovala svou výkonnost kolem 10,50 m. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se trefí ideálně a poletí to až k 11 m. To se jí ve Znojmě povedlo v páté sérii, kdy tříkilogramové náčiní z její ruky dolétlo až na 11,24 m. Stříbrná medaile jí byla odměnou, v celorepublikových tabulkách jí nyní patří osmé místo.

Následně nastoupila k hodu diskem, kterému se věnuje až od letošního roku. Po úvodním pokusu do sítě trochu znervózněla a bohužel se to podepsalo i na dalších sériích. Do jedné se však trefila, sice ideální to ještě nebylo, ale výkon 28, 25 m jí stačil na čtvrté místo. Za osobním rekordem zaostala zhruba o metr, na bronz by si musela tento rekord ještě o více než metr posunout. V celorepublikových tabulkách drží desátou pozici. Ve své poslední disciplíně, hodu oštěpem, už se trochu projevila únava. Za výkon 30,29 m brala desáté místo.

Poslední hranickou zástupkyní na Mistrovství Moravy a Slezska byla dálkařka Julie Číhalová. S osobním rekordem 509 cm, který předvedla na domácím kole II. ligy, mohla pomýšlet na jednu z medailí. Bohužel týden před Mistrovstvím promarodila, takže závěrečná příprava prakticky neproběhla. Na výkonu to bylo znát, především jí nevycházel rozběh, což je u dálky základ. Ve druhé sérii předvedla 474 cm, což ji zařadilo na dvanácté místo.

Výsledky

img_2845.jpg