Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hraničtí atleti vybojovali dvě medaile na olympiádě dětí a mládeže

29. 6. 2011

Vynikajícím úspěchem dopadlo účinkování čtveřice mladých hranických atletů na Hrách 5. letní olympiády dětí a mládeže České republiky. Z Olomouce, kde hry od 22. do 25. června probíhaly, dovezli dvě bronzové medaile.

Olympiáda dětí a mládeže se v mnohém podobá klasickým Olympijským hrám, probíhá v mnoha sportech, děti spí po celou dobu her v olympijské vesničce, účastní se slavnostního zahájení, zapálení ohně, průvodu s vlajkonošem atd. Závodí za svůj kraj, pro který získávají body do celkového hodnocení krajů. Po celou dobu her tedy mohli lidé v Olomouci potkávat skupinky mladých v oblečení jednotlivých krajských výprav. Byla to jistě jedna z největších akcí, které letos Olomoucký kraj pořádal.

Z hranického oddílu v Olomouci závodili čtyři atleti – dva mladší a dva starší žáci. V hodu oštěpem straších žáků vybojoval překvapivě skvělou bronzovou medaili Matyáš Řihák. Matyášovi teprve týden před olympiádou sundali sádru z levé ruky (naštěstí je pravák), závěrečnou tréninkovou přípravu tedy velmi omezil. I tak se dokázal výborně koncentrovat právě na nejdůležitější závod první části sezóny. Už v kvalifikaci posouval svůj osobní rekord na 44,05m, s přehledem tak postoupil do finále. V něm až do pátých pokusů figuroval na sedmém místě, do posledního pokusu se však „trefil“ přímo ukázkově a výkon 47,50m překvapil i jeho samotného. Bronzovou medaili mu věšel na krk několikanásobný světový rekordman v desetiboji Tomáš Dvořák.

Druhý zástupce hranické atletiky mladší žák Tomáš Pepernik si v Olomouci zaběhl dvakrát třístovku. Jednou individuálně a jednou ve štafetě 3x 300m za tým Olomouckého kraje. Právě štafeta mu vynesla bronzovou medaili. Tomáš běžel první úsek a běžel ho výborně. Tomáš v letošní sezóně výkonnostně velmi vyrostl a třístovka je právě trať, která mu nejvíce sedí. S kamarády z družstva Olomouckého kraje Markem Machalickým (vítězem osmistovky) a Adamem Röderem (vítězem na 300m a 60m) vybojoval v dlouhé štafetě skvělou bronzovou medaili. V individuálním závodě měl Tomáš trochu smůlu, sice si posunul osobní rekord na výborných 42,75s, ale zůstal o pár setin sekundy jako první nepostupující do finále (tedy celkově devátý), v něm by jistě svůj osobák ještě posouval.

Do finále skoku dalekého se ovšem probojoval další hranický atlet – starší žák Pavel Gadas. Pavel je talent, který se však často potýká se zdravotními komplikacemi, což mu znemožňuje pravidelné a soustavné trénování. I tak se probojoval na olympiádu. U Pavla bývá zásadní problém trefit se na prkno, pokud se mu to však povede, bývá z toho skvělý výkon. V kvalifikaci se mu to povedlo, doskočil až na vzdálenost nového osobního rekordu 576cm, což mu zajistilo postup do finále. V něm ovšem takové štěstí neměl, tři těsné přešlapy ho z dalších bojů vyřadily. Při nejtěsnějším přešlapu letěl někde ke vzdálenosti 590cm, což by mu zajistilo páté místo. Škoda.

Poslední zástupce hranické atletiky, mladší žák Vojtěch Podjukl, závodil na trati 800m. Vojtovi sedí spíš delší tratě, na olympiádě však měli mladší žáci nejdelší osmistovku. I tak se tím popasoval statečně. Vojta trochu doplatil na nasazení do rozběhu. Ve třetím rozběhu, ve kterém nastoupil, nasadil přímo vražedné tempo pozdější vítěz osmistovky Marek Machalický. Po seběhu za první zatáčkou se Vojta zařadil na sedmé místo, na kterém zůstal až do cíle. Časem 2:31,15min. zaostal vteřinu a půl za osobním rekordem, na finále to sice nestačilo, i tak se nemusí za své vystoupení rozhodně stydět.

Hry 5. letní olympiády dětí a mládeže jsou tedy úspěšně za námi. Všichni si z nich jistě odnesli spoustu skvělých zážitků, získali nové přátele a budou na ně rádi a dlouho vzpomínat. Hranická atletika se v republikové konkurenci rozhodně neztratila. Doufejme, že tomu tak bude i za dva roky na Hrách 6. letní olympiády, které tentokrát bude hostit Moravskoslezský kraj.

 

Celkové výsledky olympiády

Oficiální stránky olympiády

Pár fotek