Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hraničtí atleti ve službách AK Olomouc bodovali, padly další dva oddílové rekordy

23. 9. 2013

Hostování je v atletice jeden ze způsobů vzájemné spolupráce mezi většími a menšími oddíly. Oddíl na malém městě jako jsou Hranice není většinou schopen dát dohromady družstva starších žáků, dorostu či juniorů v takovém počtu, aby byla schopná konkurovat početně silnějším oddílům. SK Hranice tak vzhledem k dlouhodobé spolupráci nabídl své závodníky (dorostence a starší žáky) na hostování oddílu AK Olomouc.

V sobotu 14. září měli své třetí a zároveň poslední kolo družstva dorostu v Břeclavi. V olomouckém dresu se z hranických závodníků tentokrát představil pouze Pavel Gadas. Matyáš Řihák byl na školním kurzu. Pavlovi se dařilo výborně a stal se nejvíce bodujícím závodníkem AK Olomouc. Ve skoku dalekém obsadil druhé místo, když dolétl do vzdálenosti 663cm. V ten den to byl nejen osobní, ale i oddílový rekord v kategorii dorostu. Dále Pavel obsadil čtvrté místo na stovce (11,73s) a šesté na dvoustovce (24,21s). Družstvo AK Olomouc postoupilo i díky hranickým atletům na Mistrovství ČR družstev dorostenců, které se koná v sobotu 28.9. také v Břeclavi.

V neděli 15. září pak nastoupili dva hraničtí závodníci za družstvo starších žáků AK Olomouc na Mistrovství Moravy družstev v Uherském Hradišti. Vojtěch Podjukl nastoupil k běhu na 1500m s hlavním cílem překonat 22 let starý oddílový rekord, ke kterému se letos už třikrát na pár vteřin přiblížil. Plán splnil dokonale, doběhl čtvrtý ve skvělém čase 4:38,43min., rekord překonal o půl vteřiny. Adam Orava si v Hradišti vyzkoušel stovku s překážkami a byl z toho nový osobák 15,69s a desáté místo. Skok vysoký mu nevyšel úplně podle jeho představ – dělené deváté místo a výkon 167cm. Závěrečnou štafetu na 4x300m si ale užil, na prvním úseku ji rozběhl skvěle a hoši doběhli celkově pátí. Olomoucké družstvo obsadilo v Hradišti třetí místo a postoupilo na Mistrovství ČR družstev starších žáků, které proběhne 5. října v Kladně. Vojta s Adamem si tedy opět zazávodí v kvalitní konkurenci.

Atleti však nezávodí pouze za své atletické oddíly, ale občas i za své školní týmy. Pavel Gadas a Matyáš Řihák, kteří studují na Gymnáziu Hranice výraznou měrou přispěli ve čtvrtek 19. září v Přerově svému školnímu týmu k vítězství v Okresním kole a postupu do Krajského finále CORNY Středoškolského poháru. Pavel se o to zasloužil i díky vyrovnání absolutního oddílového rekordu ve skoku dalekém 673cm. Na hladké stovce si pak zaběhl „osobák“ 11,59s. Spoustou bodů přispěl také Matyáš Řihák, když zvítězil ve vrhu koulí výkonem 14,31m. V dresu Střední lesnické školy se pak představili další dva hraničtí atleti. Josef Oborný vyhrál patnáctistovku za 4:39,33min. Svatopluk Uvízl byl druhý ve skoku dalekém (594cm) a sedmý ve výšce, která mu až tak nevyšla. Lesnická škola obsadila v okresním kole čtvrté místo.

 

Výsledky dorostu z Břaclavi

Výsledky starších žáků z Uherského Hradiště

Výsledky Okresního kola CORNY Středoškolského poháru z Přerova