Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hranické dvacítce nepřálo počasí

11. 4. 2016

 

V sobotu 9. dubna se v Hranicích konal již 49. ročník Běhu vítězství, 45. ročník Hranické dvacítky a 2. ročník Hranické desítky. Bohužel pořadatelé z atletického oddílu SK Hranice se "trefili" nejspíš do nejhoršího počasí za celý měsíc, bylo chladno (kolem 6 stupňů), vítr, ale hlavně vytrvalý déšť. Ukázalo se však, že atleti nejsou žádné "máčky", na hranický stadion si našlo cestu celkem 303 závodníků.

Překvapila hlavně hojná účast dětí. I přes psí počasí se v závodech Běhu vítězství představilo celkem 201 mladých atletů. V nejpočetnějších kategoriích startovalo téměř 30 dětí. Hraničtí závodníci urvali sedm medailí. V nejmladší kategorii dívek (2011 a mladší) zvítězila Marie Štolcarová následovaná Sophií Novosadovou. Pro zlato si doběhl Lukáš Kobliha mezi mladšími žáky (2003-04) a Rostislav Kolář mezi muži mílaři. Stříbro si na krk pověsila Kateřina Kasparová (předžačky 2005-06). Na třetích místech doběhly Vera Vítková (přípravka dívky 2007-08) a Adéla Dostálová (mladší žákyně 2003-04). Závody Běhu vítězství jsou zařazeny do Běžeckého poháru dětí a mládeže Olomouckého kraje.

Hlavní závod na 20km, který je součástí Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje, a v loňském roce přidaný závod na 10km letos řádně prověřily trénovanost vytrvalců. Na start dvacítky se vydalo celkem 67 běžců, poloviční trať vyzkoušelo 35 atletů. Startovali nejen atleti z ČR, ale i z Polska a Slovenska. Podmínky byly velmi náročné, nejen déšť a bahno, ale i nepříjemný protivítr na zpáteční cestě komplikoval život vytrvalcům. Jednomu jako by to však nevadilo, bahno-nebahno, ďábelským tempem si pro vítězství na 20km doběhl Václav Bitala, atlet startující za AK Emila Zátopka Kopřivnice, který však v ligových soutěžích hostuje za SK Hranice. Po delší době opět čas pod hodinu a deset minut (1:09:47).

Mezi ženami si pro vítězství doběhla Martina Vévodová z AK Perná v pěkném čase 1:23:51. Ta stihla asi půl hodiny před startem dvacítky zvítězit i v mílařském závodě žen na 2,5km. Hranické fanoušky mohlo těšit třetí místo Ivy Podjuklové v kategorii žen 40-49 let, trať zvládla v osobním rekordu 1:46:12.

Desetikilometrový závod ovládl Milan Hostaša z Valašského Meziříčí v čase 38:55. Skvěle si vedl domácí Václav Žabíček, který zvítězil v kategorii mužů nad 40 let za 43:17. Pochválit je třeba také dorostence Tomáše Dvořáka, který trať zvládl za 44:42, celkově čtvrtý v kategorii mužů do 39 let.

 

Závody by se nemohly uskutečnit bez podpory sponzorů, kterým tímto atletický oddíl SK Hranice děkuje. Hlavními partnery jsou město Hranice a Olomoucký kraj. Na uspořádání závodů se dále podíleli Ondrášovka, Sigad, AQ Pumpy, Mijoka, Kunst, Cidemat, AUTO-MOTO Uher, Pneuservis Pepernik, Cement Hranice a Stravování Arnošt Mück. Za spolupráci dále děkujeme SLŠ Hranice, SZŠ Hranice, SPŠ Hranice, Městské policii Hranice, Policii ČR, společnosti Ekoltes Hranice a panu Kubicovi z oddílu fotbalu SK Hranice.

Celkové výsledky