Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hranická dvacítka opět lámala početní rekordy

11. 4. 2015

        Běhání se těší stále větší oblibě. Své o tom vědí i pořadatelé z atletického oddílu SK Hranice. V sobotu 11. dubna pořádali na hranickém stadioně tradiční závody - 48. ročník běhu vítězství a 44. ročník Hranické dvacítky, v letošním roce k tomu poprvé přibyl také 1. ročník Hranické desítky. Krásné počasí přilákalo rekordní počet účastníků. Celkem se v tento den představilo 375 závodníků, což je o 14 více než v loňském roce, kdy padl celkový účastnický rekord.

Počty závodníků byly rozděleny takto:

Běh vítězství - 250
Hranická dvacítka - 92

Hranická desítka - 33
Celkem - 375

V závodech Běhu vítězství se postavilo na start 250 účastníků. V některých mládežnických kategoriích startovalo přes třicet mladých běžců. Atleti z hranického oddílu vybojovali pět medailí. Zlato si odnesla Kateřina Kasparová v kategorii přípravek dívek. Mezi nejmenšími dětmi (ročník narození 2010 a mladší) doběhli na druhých místech Erin Ptáčková a Štěpán Rehovič, třetí pak Daniel Málek. Mezi staršími žáky obsadil Tomáš Dvořák třetí místo. Závod Běhu vítězství byl zařazen do Běžeckého poháru dětí a mládeže Olomouckého kraje.

Na start hlavního závodu na 20km se postavilo 92 běžců. Zvítězil stejně jako v loňském roce Pavel Hrdina z oddílu AK Perná. Závod žen opanovala Martina Vévodová ze stejného oddílu. Ta si před hlavním závodem na „rozklus“ zaběhla i mílařskou trať na 2500m, kde také zvítězila. V kategorii muži A (do 39 let) doběhl třetí hranický závodník Tomáš Sosna. Stejné umístění si odnesla v kategorii žen G (35-44 let) Zuzana Kročová, Iva Podjuklová doběhla v této kategorii pátá. Hranická dvacítka je zařazena do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje.

Novinkou letošního roku byl závod na 10km. Pro některé závodníky je přece jen dvacítka na začátku sezóny dlouhá, sáhli proto raději po poloviční distanci. Na trať desítky, která startovala zároveň s hlavním závodem a obrátku měla v polovině, vyběhlo 33 závodníků. Mezi muži suverénně zvítězil Tomáš Steiner z AK Drnovice, který předtím vyhrál i mílařský závod na 4600m. V kategorii mužů nad 40 let doběhl druhý domácí atlet Václav Žabíček. Marie Berná zvítězila v závodě žen na 34 let. Ve svých kategoriích se dále umístili čtvrtá Zdeňka Tvrdá, pátý Zdeněk Podjukl, šestá Kristýna Kadúchová, sedmí David Rotrekl a Tereza Birnbaumová a osmá Magdaléna Križanová.

Celkové výsledky najdete zde

dscn4189.jpg