Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hranická atletická mládež na MČR

24. 2. 2016

Atletická hala v Praze ve Stromovce hostila o víkendu 20.-21. února největší (alespoň co do počtu zúčastněných) národní šampionát v halové atletice. Tradičně jím bylo Mistrovství ČR dorostu a juniorů. Hranická atletika zde letos měla výhradně chlapecké zastoupení v počtu tří závodníků. Přestože se jednalo o šampionát mládežnických kategorií, tak o mimořádné výkony nebyla nouze a padlo zde celkem šest národních rekordů a několik rekordů šampionátu, kde dominovaly především sprinterské disciplíny.

Nejvytíženějším hranickým atletem byl vytrvalec Vojtěch Podjukl. V sobotu v podvečer absolvoval svoji silnější a oblíbenější trať na 3000m. Svižně rozběhnutý závod Vojta velmi dobře zvládl takticky na hranici svých aktuálních možností a doběhl ve výrazném osobním rekordu 9:00,40min. na vynikajícím pátém místě. S výkonem byl nadmíru spokojen, umístění je v konkurenci juniorské kategorie odpovídající jeho času. Druhý den si jako bonus přidal běh na 1500 m. Zde ovšem nestačil na některé odpočinutější borce, kteří s ním neběželi v sobotu a finišoval v průměrném čase 4:13,28min. na devátém místě jako třetí mezi trojkaři z předchozího dne.

Další zastoupení měli výhradně skokani. Ve skoku o tyči si halový mistrák poprvé vyzkoušel junior Waldemar Matuška. Nováčkovská daň byla asi trochu znát, nenapodobil výkon z předešlého Mistrovství Moravy a Slezska (kde se stal mistrem v osobním rekordu) a za 395cm bral dělené sedmé místo. Medaile sice visely vysoko, ale při atakování nového osobního rekordu mohl pomýšlet i na bramborovou medaili.

Posledním zástupcem byl výškař Adam Orava. Přestože se v poslední době věnoval především přípravě na překážkové běhy, tak jeho letošní halový osobáček ve výšce dával naděje na slušné umístění. Dost možná únava, tzv. nevyzávoděnost nebo velmi vysoká základní výška (180 cm) se podepsaly na jeho průměrném výkonu na úrovni právě základní výšky, za který bral 14. místo. Potenciál má mnohem větší, chce to stejně jako v případě Waldemara posbírat ještě řadu zkušeností.

Výprava hranických mladých atletů nebyla díky marodce v maximálním počtu, ale i tak dala v Praze především díky Vojtovi Podjuklovi jasné znamení, že jsme schopni připravit mladé atlety i na národní šampionát.

Celkové výsledky