Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dvě medaile z Mistrovství Moravy a Slezska

6. 2. 2017

A pak že děti nesportují! Takové počty závodníků, hlavně v mládeži, jaké nyní bývají na halových atletických závodech, to snad nikdy nebývalo. Postavením atletické haly v Ostravě se výrazně zvýšila konkurence v regionu. Jednotlivci i některé menší oddíly dříve halovou sezónu vynechávali, jelikož pro ně bylo nákladné dojíždět do regulérních hal daleko za hranice regionu, mnohdy i republiky. Nyní se situace změnila.

Vidět to bylo hlavně na Mistrovství Moravy a Slezska mladšího a staršího žactva, které proběhlo o pololetních prázdninách v pátek 3. února právě v Ostravě. Představilo se zde neuvěřitelných 700 závodníků ze 45 oddílů, v posledních letech přibývá hlavně dívek.  

Hranický oddíl byl zastoupený sedmi mladými atlety. Nejúspěšnějším byl starší žák Lukáš Kobliha. Lukáš si v Ostravě vyzkoušel dlouhé sprinty. Nejdříve nastoupil ke třístovce, kde zaznamenal osobní rekord 39,57s, v nabité konkurenci to ovšem stačilo až na sedmé místo. Na poloviční trati si spravil chuť, co se umístění týče. Za čas 18,21s bral bronzovou medaili. Mezi staršími žákyněmi se představily dvě hranické "vytrvalkyně". Kristýna Podjuklová startovala na patnáctistovce. Kika bohužel běžela většinu závodu sama, před ní i za ní se udělala veliká mezera. Čas 5:46,15min. jí stačil na osmé místo. Na osmistovce se představila Adéla Dostálová. Áďa udělala chybu na startu, kde si nechala odběhnout čelo závodu a musela to pak složitě dobíhat, čímž ztratila hodně sil, které jí pak chyběly v závěru. Doběhla devátá v čase 2:36,91min.

Velmi pěkně se uvedl mladší žák Karel Brychta, který startoval na šedesátce a na stopadesátce. Úspěšnější byl na delší trati, kde doběhl na výborném pátém místě v čase 21,03s. Na šedesátce po lehké kolizi hned na startu finišoval v čase 8,54s. Nakonec zůstal pouhou setinu od osmičlenného finále. Druhý hranický mladší žák se představil na osmistovce. Ondřej Glet je v této kategorii teprve prvním rokem, má tedy ještě spoustu času na sbírání zkušeností. Ve druhém ze dvou běhů zaznamenal osobní rekord 2:46,52min. a celkově obsadil čtrnácté místo.

A dvě mladší žákyně na závěr, obě startovaly ve skoku dalekém, jedné z nejnabitějších disciplín. Pořadatelé museli závod rozdělit na dvě zhruba třicetičlenné skupiny. Julie Číhalová startovala v té silnější. Předvedla velmi pěkný výkon 423cm, který jí nakonec v součtu obou skupin stačil na desáté místo. Lucie Kročová startovala ve druhé skupině a vedla si také velmi pěkně, konečně se dostala o šest centimetrů za čtyřmetrovou hranici, což jí stačilo celkově na patnácté místo.

V sobotu 4. února se pak v Ostravě v rámci Mistrovství Moravy představily kategorie dorostu, juniorů, mužů a žen. Hranická atletika zde měla pětičlenné zastoupení. Celkové počty startujících nebyly o moc menší než v pátek, startovalo více než 600 závodníků ze 48 oddílů.

V poslední době je nejúspěšnějším hranickým závodníkem vytrvalec Vojtěch Podjukl. A potvrdil to i v Ostravě, kde zvítězil v závodě na 3000m juniorů. Vojta se utrhl zbytku startovního pole hned po startu a běžel si sólo závod až do posledního kola, kde se na něj dotáhl a předběhl jej hodonínský Rebenda. Vojta však jeho nástup zachytil a v cílové rovince ukázal, že na vytrvalce má poměrně rychlé nohy. Čas 9:03,53min. je slibný začátek sezóny.

Mezi juniory se představili i dva hraničtí sprinteři. Vojtěch Vávra startoval v dlouhých sprintech a v obou obsadil šestá místa. Spokojenější byl na čtyřstovce, kde si vytvořil velmi pěkný osobák 50,82s. Poloviční trať zvládl za 23,08s. Michal Lejska na dvoustovce zaběhl čas 25,32s, celkově skončil čtrnáctý. Na šedesátce bral za čas 7,79s sedmnácté místo. Nováček v hranickém dresu Filip Pustějovský zaběhl stejnou trať mezi muži za slibných 7,40s a obsadil celkově čtrnácté místo. Vrhač Jaroslav Velčovský poslal mezi muži sedmi a čtvrt kilovou kouli centimetr pod třináctimetrovou hranici a skončil devátý.

Atletická sezóna zdaleka nekončí, na regionální mistrovství pomalu naváže seriál Mistrovství republik pro všechny kategorie. Všem, co se na "republiku" nominují, budeme držet palce.

Výsledky z pátku 3.2.  Fotky z pátku

Výsledky ze soboty 4.2.  Fotky ze soboty