Jdi na obsah Jdi na menu
 


Družstvu mužů těsně uniklo vítězství v prvním kole ligy

26. 5. 2010

V neděli 23. května se v Olomouci konalo první kolo II. ligy družstev mužů a žen v atletice. Den nezačal zrovna nejlépe, autobus dorazil o hodinu později, tím pádem  závodníci nestihli první discipliny (100 m a ženské překážky). Tento fakt, jak se později ukázalo, stál družstvo mužů vítězství v kole.

Dál už ovšem vše probíhalo skvěle. Počasí bylo vzhledem k uplynulým dnům přímo vynikající. Družstvo mužů posílené o dvojici siláků z Opavy a s jediným hostujícím závodníkem po neskutečném výkonu v patnácti lidech obsadilo druhé místo o pouhých 5 bodů (které by na stovce téměř určitě vybojoval Jan Dostál) za vítězným Frýdkem-Místkem a bezpečně (o 20 bodů) před třetím Šumperkem.

Vítězství v disciplině muži oslavili šestkrát. Radek Masař double (110 mpř., 200 m), stejně tak Pavel Mráz (dálka, trojskok), který přidal ještě bronz v oštěpu a stal se nejlepším sběračem bodů v tomto kole. Jan Polášek suverénně opanoval svůj oblíbený steeple. Pavel Kukla vyhrál kouli, v disku skončil druhý a v kladivu čtvrtý. Talentovaný dorostenec Dominik Košař se postaral o stříbro v kouli a bronz v disku. Zbyněk Moc vybojoval stříbro z kladiva, Zbyněk Šebesta přidal ve stejné disciplině bronz. Zásluhou čtyř posledně jmenovaných borců se tak z dlouholeté slabiny – vrhů a hodů – staly parádní discipliny. Aby byl výčet medailí úplný, je třeba zmínit ještě druhé místo Zbyňka Čecha v trojskoku (k tomu čtvrtý v dálce a pátý ve výšce) a nádherný osobák Jana Dostála na 200 m (23,09s), který mu vynesl bronz. O další drobné ale důležité zisky se přičinili Václav Žabíček ml., otec a syn Sýkorovi, Jaroslav Lacina a Vladislav Kaspar. Muži mají tedy našlápnuto výborně, v letošním roce by se mohli dokonce pokusit vybojovat v základní části prvenství.

Ženy mají letos úplně jiné ambice, dobře si zazávodit a individuálně si zaběhnout pěkné výkony. Vzhledem k tomu, že v loňském roce postoupilo družstvo žen SK Přerov do I. ligy a do II. se nikdo další nepřihlásil, zůstaly v soutěži pouhá čtyři družstva. Všechny čtyři postupují automaticky do baráže. I tak je ale škoda, že na první kolo do Olomouce vyrazila pouhá pětice závodnic. Družstvo žen SK Hranice se tak nemohlo ani zdaleka vyrovnat ostatním družstvům (Atletika Poruba, TJ Šumperk a TJ Slezan Frýdek-Místek), která nastupovala ve zhruba dvacetičlenných sestavách. Individuálně se dařilo Kláře Úlehlové, která obsadila druhé místo v běhu na 400m a třetí na poloviční trati. Kateřina Pokorná vybojovala stříbro na trati 1500m a přidala čtvrté místo na čtyřstovce. Druhé místo obsadila Zdeňka Tvrdá na trati 3000m překážek. Věkem ještě starší žákyně Martina Kopecká si vedla skvěle ve skoku vysokém, kde obsadila výborným osobním rekordem 149cm čtvrtou pozici. Iva Podjuklová vybojovala šesté místo na osmistovce a osmé na trati 1500m. Ženy v tomto nízkém počtu tedy obsadili čtvrtou pozici. Doufejme, že se v dalších kolech sejdou v početnější sestavě a pokusí se odlepit ode dna tabulky.

Další dvě kola proběhnou 5. 6. a 4. 7. na stadionu v Šumperku, čtvrté kolo pořádá SK Hranice 21. srpna.

 

Celkové výsledky najdete zde

Fotografie najdete zde