Jdi na obsah Jdi na menu
 


Družstvo mužů udrželo první ligu

6. 9. 2016

Mise splněna, tak by se dalo stručně charakterizovat účinkování B-týmu mužů atletického oddílu SK Hranice na čtvrtém kole II. ligy v sobotu 3. září v Šumperku. Přestože na poprázdninové kolo vyrazili pouze v 15 lidech, dokázali nashromáždit 183 bodů. To sice nestačilo na vítězství a ani na druhé místo (celky domácích a Karviné byly výrazně početnější a bodově mírně odskočily), ale zbytek startovního pole přesvědčivě předčili – čtvrtý Šternberk získal zhruba polovinu bodů.

Celkově SK Hranice letošní II. ligu vyhráli o jeden hlavní bod před Šumperkem a postupuje tedy do I. ligy, ze které sestupuje hranické Áčko, takže se vlastně nic nemění. Poděkovat je třeba všem, roky stále příliš na výkonnosti a spolehlivosti neubližují (Kukla, Kalina, Šigut, Černý, Kolář). Výrazně pomohla skupina hostujících vrhačů z Vítkovic, šikovní a perspektivní chlapci – Bilský, Bobák, Vrožina, Hrdlička a Slavík mají na dobrém výsledku zásadní podíl. Potěšila i naše mládež (Vávra, Dvořák, Koutný) takže příští ročník lze očekávat s mírným optimismem.

Počasí bylo v Šumperku úplně ideální. Teplo tak akorát, bezvětří. To je v Šumperku nevídané. Řada závodníků toho využila a vytvořila si pěkné osobní rekordy (Vašíček, Vávra, Koutný, Bobák).

Nejvíc bodů opět nasbíral a i celkově letošnímu žebříčku kraluje Pavel Kukla. Vybojoval druhé místo v kladivu, třetí v disku a čtvrté v kouli. Lukáš Bobák kladivo vyhrál, v disku skončil čtvrtý a v kouli sedmý. Dvakrát těsně druhý doběhl 200m i 400m v kvalitních časech Vojtěch Vávra.  Druhá část sezony mu opravdu vychází. Pavel Bilský vybojoval stříbro v kouli, v kladivu i disku skončil šestý. V nejkratším sprintu došlo ke kuriózní situaci – ani kamera nerozlišila pořadí na prvním místě, a tak vítězové byli tentokrát dva. Jedním z nich byl hranický Tomáš Vašíček, na dvoustovce navíc doběhl šestý. Spolehlivý Jiří Šigut hodil oštěp na druhé místo. Ve stejné soutěži skončil Robin Hrdlička čtvrtý, ten navíc ještě devátý v kouli. Za čtvrté místo v trojskoku a páté na 400m přek. je třeba pochválit Tomáše Dvořáka. Letos pro družstvo odvedl kus práce. Jan Dostál přesvědčivě vyhrál rozběh na 100m a celkově to bylo páté místo, na dvojnásobné trati pak doběhl devátý.

Tomáši Černému opět jen těsně unikla šestka v dálce, a bylo z toho páté místo. Šestá místa obsadili nejmladší člen výpravy Ladislav Koutný při své pěkně zvládnuté premiéře na 400m přek. a nejstarší Vladislav Kaspar v tyči. Tři body z dálky dodal Petr Uhlíř. Samostatnou zmínku zasluhuje chůze. V předsunutém závodě na 10km v Přerově našel vitalitou překypující Rosťa Kolář novou výzvu do budoucnosti. V rámci II. ligy zvítězil v osobním rekordu. Na běžecké tratě ovšem nezanevřel a v Šumperku skončil na 3km i na 1500m devátý. Důležité body přidal ještě Tomáš Kalina, který na chůzi v Přerově došel na druhé pozici.

Družstvo žen letos za svými mužskými protějšky příliš nezaostalo. Ačkoliv bylo letos početně spíše slabší a bez ambicí na nějaký dobrý výsledek, nakonec v pětičlenné soutěži urvalo druhé místo za suverénním Šumperkem.

Na posledním kole se představilo pouze sedm závodnic v hranickém dresu, přesto vybojovaly dohromady 66 bodů a nestačily pouze na domácí tým. Nejvíce bodující závodnicí kola i celkově se stala hostující dorostenecká reprezentantka Denisa Přečková, která v Šumperku ovládla kouli a disk, druhé místo přidala z kladiva. Podobně suverénně si vedla Radka Stružková, která zvítězila při své premiéře ve stýplu a zkušeně pak i v běhu na 800m. Michaela Kasparová tradičně opanovala tyč, k tomu přidala šesté místo z kladiva. Skvěle se po prázdninové pauze předvedla Michaela Hynčicová, která doběhla druhá na krátkých i dlouhých překážkách. Třetí v závodě na 400m překážek dofinišovala Adéla Zdražilová. Klára Úlehlová se po dlouhých letech vrátila ke své původní sprinterské kombinaci a bylo z toho čtvrté místo na 400m, páté na 100m a šesté na 200m. Spolehlivá Jitka Svobodová obsadila čtvrté místo v oštěpu a páté v běhu na 100m překážek.

Pro většinu dospělých závodníků tímto posledním kolem dráhová sezóna skončila. Na příští rok se plánuje přidání pátého kola, případně se vrátí baráž. Uvidíme, čemu dá Český atletický svaz přednost. Každopádně hranický atletický oddíl už nyní spřádá plány pro příští sezónu a těší se, jak zapojí mladé nadějné atlety a atletky, kteří příští rok dorostou do kategorie staršího žactva a budou tak moci nastoupit i za družstva dospělých.

Celkové výsledky z Šumperku

Konečné tabulky soutěží družstev včetně bodování jednotlivců