Jdi na obsah Jdi na menu
 


Družstvo mužů suverénně ovládlo II. ligu, ženy druhé

30. 8. 2018

Tak to vyšlo. Družstvu mužů atletického oddílu Sk Hranice se letos povedl husarský kousek, když ovládl všechny čtyři kola základní části II. ligy skupiny D. Ve čtrnáctičlenné soutěži ovládl tabulku o sedm bodů před Šumperkem, do baráže je doprovodí ještě třetí Přerov a čtvrté olomoucké "béčko".

Poslední kolo základní části proběhlo v sobotu 25. srpna v Šumperku. Předpověď počasí byla nepěkná – po šňůře horkých až vyprahlých dní déšť a bouřky napříč Evropou. A skoro se vyplnila – pršelo celou noc a možná i déle. Ale ne v Šumperku. Zataženo, lehký vítr do zad, přijatelné ochlazení. Příjemné atletické počasí. Sestava družstva mužů SK Hranice byla počtem letos nejnižší. Tím víc je třeba ocenit, že ačkoli soupeři toto kolo nevypustili, dokázali ve 12 lidech opět zvítězit a jednoznačně tak potvrdit svou letošní dominanci.

Nejvíc bodů opět získali siláci. Tomáš Grulich vyhrál kouli, v kladivu skončil čtvrtý, v disku šestý. A to je věkem teprve dorostenec! Michal Špilháček taky, ještě o rok mladší, přesto zvítězil v kladivu (navíc devátý v disku). Další vrstevník, Filip Chodil, obsadil v disku sedmé místo, v kladivu deváté. Stálice mezi „železnými muži“, Pavel Kukla, vybojoval tentokrát pátá místa v disku a kladivu, šestý skončil v kouli. Na stejné místo dohodil kladivo Zbyněk Šebesta.

Příjemný náskok opět zajistili v předtermínu chodci. Rosťa Kolář na desítce v Přerově jednoznačně dominoval a rozšířil tak svou sbírku ligových prvních míst na čtyři (plný počet). Petr Havránek došel třetí, v Šumperku pak opět ukázal, že se nebojí žádných překážek. Na vysokých skončil devátý, dlouhé zvládl na osmé pozici.

Body ze skokanských sektorů tentokrát zajišťoval Adam Orava. Zvládl to skvěle – výšku vyhrál, v dálce skončil čtvrtý. Přidal ještě šesté místo na 110 m překážek. Na vedoucího družstva Vladislava Kaspara vyšlo sedmé místo v tyči. Ladislav Koutný si sice výjimečně žádný osobák neudělal, ve zvýšené konkurenci i tak zvládl vybojovat čtvrté místo na dlouhých a páté na krátkých překážkách, osmý skončil na 100 m a ovládl bodovací tabulku po základní části. Poctivý kus práce odvedl náš jediný běžec – Petr Skřivánek. Osmistovku doběhl na páté pozici, na čtyřstovce finišoval sedmý.

Po téměř roční přestávce zaviněné zraněním kolene zaklekl do bloku Tomáš Vašíček. Startovat nezapomněl, na stovce skončil těsně devátý a sprinterské štafetě zajistil luxusní náskok. Akrobacie s brýlemi v podání Ladislava Koutného (běžícího navíc po zmizení treter v teniskách) na druhém úseku stav srovnala a Adam Orava s Petrem Skřivánkem pak dopravili kolík do cíle na čtvrté pozici o setinu za bronzem.

Neméně skvěle se dařilo i hranickým ženám. V Šumperku obsadily druhé místo a stejná pozice jim patří i celkově po čtyřech kolech. Druhou ligu žen ovládl Šumperk, do baráže postupuje ještě třetí Přerov a čtvrtý Šternberk.

Nejvíce bodů v posledním kole i celkově vybojovala pro hranické družstvo žen hostující vrhačka Romana Grómanová. V Šumperku opět suverénně (o více než 20 m) ovládla kladivo, navíc byla druhá disku a třetí v kouli. V oštěpu plný počet bodů vybojovala Lucie Králová, k tomu přidala ještě druhé místo z koule a sedmé z kladiva. Vítězství v disciplínách si tentokrát hranické atletky užily vrchovatě. Adéla Dostálová ovládla osmistovku ve venkovním "osobáku". Zuzana Kročová byla suverénní na pětce, navíc třetí doběhla na patnáctistovce. Adéla Zdražilová zvítězila v běhu na 400 m překážek a třetí místo obsadila na dvoustovce.

Klára Úlehlová doběhla na dlouhých překážkách pátá, na krátkých sedmá a na dvoustovce desátá. Veronika Svobodová si z osmistovky odnesla pět bodů za šesté místo. Dělenou čtvrtou pozici z tyče vyválčila Michaela Kasparová. Katrin Brzyszkowská skončila v disku pátá. Stejné místo vybojovala i Jitka Svobodová v oštěpu, navíc byla osmá na krátkých překážkách. Své první čtyři body pro družstvo vybojoval také letošní nováček v týmu Julie Číhalová za sedmé místo v dálce.

Základní část je tedy zdárně za námi. A jelikož baráž o postup do I. ligy letos pořádá vítěz skupiny D, proběhne toto prestižní klání v sobotu 29. září 2018 na stadioně v Hranicích. Všechny tímto srdečně zveme.

Výsledky z Šumperku

Bodovací tabulky ke stažení