Jdi na obsah Jdi na menu
 


Družstvo mužů suverénně ovládlo domácí kolo

26. 5. 2014

V sobotu 17. května hranický atletický oddíl na svém stadioně pořádal první kolo II. ligy mužů a žen (skupina E). Počasí se po šňůře větrných a deštivých dní nad atlety smilovalo a skoro polovina závodů proběhla za sucha. Po poledni už sice všichni mokli, což znehodnocovalo výkony, ale vítr naštěstí nijak extrémní nebyl.

Družstvu mužů první letošní domácí kolo vyšlo nad očekávání. Tým se sešel ve velmi silné (početně i výkonnostně) sestavě a výsledkem bylo naprosto jednoznačné vítězství. 257 bodů za utkání je nový historický rekord. K opoře posledních let – vrhačům („VV“ skupina  - tj. Valentovi vrhači – doplněná spolehlivými Kuklou, Šebestou a Velčovským) se přidali sprinteři v čele s Kunovským, pozadu nezůstaly skoky (Čech a spol.) a proti loňsku má družstvo i skvělé vytrvalce (Bitala, Vojta Podjukl a další). Díky „srdcařům“ (Havránek, Rotrekl, Orava) mají i body z překážek. Stále však chybí borci na střední tratě.

Nejlepším bodovačem se stal Zbyněk Čech (dvakrát třetí – dálka, trojskok, jednou čtvrtý – výška). O půl bodu za ním zaostal František Kunovský, který s přehledem zvítězil v obou sprintech. Na medaile by dosáhli ještě suverénní vítěz pětky Václav Bitala (k tomu na 1500m pátý), Svatopluk Uvízl (třetí na 110m přek., čtvrtý v trojskoku a osmý na výšce), Pavel Kukla (třetí v kladivu, čtvrtý v disku, osmý v kouli), Adam Orava (třetí na 400m přek., sedmý na výšce), Jaroslav Velčovský (třetí v kouli a šestý v kladivu). Čtvrtá místa byli asi nejpočetnější. Vedle již zmíněných ještě Matyáš Řihák (koule, oštěp, k tomu pátý v disku), Tomáš Černý (dálka), Jan Dostál (100m), Petr Havránek (oboje překážky), Tomáš Kalina (chůze), Zbyněk  Šebesta (kladivo), Vladislav Kaspar (tyč) a Vojtěch Podjukl (5000m). Pátá místa se podařila ještě Tomáši Vašíčkovi (100m a dálka) a Davidu Rotreklovi (110m přek.). Drobnější zisky přidali Petr Bek, Rostislav Kolář, Jaromír Kuchař a Petr Uhlíř. Přes nepříliš příznivé podmínky se urodila i řada „osobáků“. Gratulace patří jako vždy všem.

Družstvo žen letos nemá tak vysoké ambice, jako družstvo mužů. Tým výrazně omladil, byl doplněn staršími žákyněmi, které letos budou mezi ženami hlavně sbírat zkušenosti. Na druhou stranu přišlo letos družstvo žen o tři významné posily. Loňská a předloňská nejvíce bodující závodnice, hostující vrhačka Kristýna Hermannová, letos logicky dala přednost účinkování ve vyšší soutěži. Běžkyně Petra Vašinová přestoupila do AK Šternberk a sprinterku překážkářku Kláru Úlehlovou letos čekají mateřské povinnosti. Ostatní závodnice se však snažily urvat každý bod, za což jim patří velký dík.

Nejvíce bodující závodnicí v prvním kole se stala Michaela Kasparová, která zvítězila ve skoku o tyči a druhé místo obsadila v hodu kladivem. Kladivo vyhrála další hranická závodnice Adéla Šnobelová, k tomu přidala páté místo v disku a šesté v kouli. Devět bodů za tři čtvrtá místa ve stejných disciplínách vybojovala Vanessa Godárová. Činili se také překážkářky, Michaela Hynčicová byla druhá na čtyřstovce a pátá na stovce. Jitka Svobodová doběhla vždy o jedno místo za ní (k tomu ještě pátá v oštěpu). Běžkyně také nezahálely, Marie Berná finišovala jako čtvrtá na trati 5000m a pátá na patnáctistovce. Opět vždy o jedno místo za ní doběhla Iva Podjuklová. Adéla Zdražilová vybojovala dva body za páté místo na osmistovce. Štafeta ve složení Lucie Důjková, Tereza Krausová, Jitka Svobodová a Michaela Hynčicová doběhla pátá. Těsně za ní finišovala druhá hranická štafeta ve složení Lucie Tomečková, Adéla Zdražilová, Tereza Birnbaumová a Nikol Benešová. Celkově družstvo žen obsadilo čtvrtou pozici.

Příští kolo proběhne opět v Hranicích v sobotu 31. května. Závody začínají v 10 hodin, poslední disciplína (štafeta na 4x400m) je v plánu ve 14,15. Kolem poledne se poběží například divácky atraktivní stýpl (3000m překážek). Přijďte podpořit hranické atlety v boji o co nejlepší umístění.

 

Celkové výsledky

Fotografie