Jdi na obsah Jdi na menu
 


Družstvo mužů I. ligu neudrželo

31. 8. 2015

Hraničtí atleti si letos poprvé vyzkoušeli, jaké je to, závodit v I. lize. Čtvrté kolo proběhlo v sobotu 22. srpna v Třinci. Na posledním kole se chtěli rozloučit se ctí a alespoň jednou opustit dno tabulky. Za tím účelem měli elitní tým posílit všichni, kdo by mohli dosáhnout v první lize na body. Bohužel, nakonec zůstalo jen u dvou jmen. Ostatní nebyli zdravotně v pořádku nebo měli jiné povinnosti. A jelikož zdravotní potíže stále trápí i vynikajícího sprintera Kunovského a překážkáře Uvízla, do Třince jelo nakonec pouze osm borců.

Bojovali i bodovali všichni. Počasí ten den panovalo typicky třinecké – zkraje slunečno, kolem poledne zataženo, odpoledne i pár kapek, sem tam vítr. Konkurence, hlavně na předních postech, vysoká. Prostě první liga. Medailové pozice se nepovedlo vybojovat žádné. Přesto ale výkony na úrovni. Nejvýš dosáhl Valdemar Matuška, kterého 393cm v tyči vyneslo na dělené čtvrté místo. Oddílový rekord překonal (a nejspíš ne naposledy) v běhu na 400m překážek (57,82s) Adam Orava, doběhl šestý a stále má značné rezervy. Půl bodu za dělené desáté místo na něj zbylo i ve výšce. Václav Bitala vybojoval dvě pátá místa (3000m a 1500m) a především na kratší trati to přineslo nádhernou podívanou, když stupňovaným tempem doslova „utavil“ borce, kteří by ho jinak v rychlém finiši asi přespurtovali. Matyáš Řihák skončil v oštěpu šestý, v disku sedmý. Jaroslav Velčovský vybojoval šestou příčku v kouli. Vojta Podjukl na 3000m doběhl sedmý v novém osobním rekordu. Vracející se po nemoci Zbyněk Čech si skočil „letošňák“ ve výšce a znamenalo to osmé místo. Zbyněk Šebesta doplnil bodové zisky desátým místem v kladivu.

Letošní exkurse do první ligy je tedy minulostí. „Věděli jsme, že udržet se tam můžeme jen tehdy, budou-li všichni naši špičkoví borci zdrávi a na všech kolech a doplníme-li je šesti kvalitními hostujícími závodníky. Realita byla jiná. Zdravotní stav vyřadil opory (Čech, Kunovský, Uvízl), kvalitní dorostence (Orava, Podjukl) omezoval maximální povolený počet startů a hostující nám (s výjimkou Bitaly, kterého ale vnímám spíš jako našeho než jako hosta) vůbec nepomohli.“ komentoval vedoucí družstva Vladislav Kaspar.

Z první ligy Hranice sestupují spolu se Zlínem, který ovšem bude příští rok působit v jižní skupině. Elitní hraničtí závodníci se tedy opět sejdou se svým B-týmem ve druhé lize. Nicméně mladá generace je výkonnostně na vzestupu a srší chutí, si prvoligové extempore zopakovat v maličko dospělejším věku. Hranický oddíl tedy už nyní spřádá plány, jak jim jejich přání splnit.

Celkové výsledky

Fotografie