Jdi na obsah Jdi na menu
 


Družstva mužů a žen v baráži shodně šesté

19. 9. 2011

V sobotu 17. září se sešlo v Uherském Hradišti deset družstev mužů a devět družstev žen v baráži o I. ligu. Pro družstva, která se do baráže dostanou, to bývá nejdůležitější závod sezóny. Počasí atletice přálo, byl krásný slunečný den, vítr foukal jenom mírný. Obě družstva mají na shodný výsledek rozdílný pohled. Zatímco muži mohli teoreticky pomýšlet i na postup, ženy s takto dobrým umístěním příliš nepočítaly.

Družstvo mužů se sešlo v početně nejslabší sestavě za celou sezonu. Ze zdravotních, pracovních, či jiných důvodů spousta důležitých závodníků chyběla. S výjimkou dvoustovky se jim bohužel vůbec nepodařilo obsadit běhy. Skokani a vrhači dělali co mohli a v počtu deseti se jim podařilo porazit čtyři týmy. Skončili tedy šestí, když na pátý Třinec jim chybělo 44 bodů a na čtvrtý Šumperk ještě o 3 body víc. Tato družstva v základní části dokázali hraničtí atleti porazit, ale tentokrát by se museli sejít v opravdu silné sestavě, aby s nimi udrželi krok, Třinec i Šumperk byli v baráži v podstatě kompletní. Vítězný Hodonín, druhý Zlín a třetí Havířov – všichni postupující – měli už výraznější odstup. Jedno prvenství si však hraničtí atleti mohou připsat, v přepočtu měli nejvyšší bodový zisk na jednoho atleta.

Zvítězit ve své disciplině nedokázal tentokrát nikdo. Asi nejblíže měl k tomu Lukáš Klíma v oštěpu – skončil druhý, navíc pátý v tyči a nejlepší sběrač bodů (celkem 17). Třetí místa vybojovali Zbyněk Šebesta v kladivu, Jiří Šigut v oštěpu a Radek Masař na 110m přek. (ten ještě čtvrtý na 200m a celkově 16 bodů). Pavel Mráz skončil dvakrát čtvrtý (oštěp a trojskok) a také nasbíral 16 bodů. O 1 bod méně získal Pavel Kukla za dvě pátá místa (disk, koule) a sedmé v kladivu, Pavel byl za celou sezónu nejlepším sběračem bodů. Zbyňku Čechovi výrazně stoupla konkurence v jeho disciplinách, přesto přispěl 8 body. Vladislav Kaspar přidal 2,5 bodu v tyči, Václav Žabíček v chůzi a Zdeněk Podjukl za štafetu získali po bodu.

Družstvo žen může být s účinkováním v baráži i v celé sezóně maximálně spokojeno. Druhé místo v základní části a šesté místo v baráži je určitě lepší výsledek, než se před začátkem sezóny počítalo. V baráži se sešlo v šesti závodnicích, bodový zisk na jednu závodnici byl tedy také velmi vysoký.

K bodovému zisku nejvíce přispěla Klára Úlehlová, která vybojovala 27 z celkových 72,5 bodů. Zvládla náročnou kombinaci dvou čtyřstovek hodinu po sobě, tu s překážkami se jí podařilo vyhrát, na čtyřstovce bez překážek skončila druhá, k tomu byla ještě čtvrtá na hladké stovce. Vyhrát ve své disciplíně se podařilo i Lence Vaiglové, která opanovala skok do výšky, přidala páté místo z hodu oštěpem, její dvojče Alena obsadila dvakrát čtvrté místo ve stejných disciplínách. Stejnou pozici vybojovala Michaela Kasparová ve skoku o tyči. Iva Podjuklová obsadila sedmé místo v běhu na 5000m a osmé na patnáctistovce. Na desátém místě ve stometrovém sprintu doběhla Martina Kopecká.

Letošní sezona tedy skončila. Družstvo mužů dokázalo opanovat základní část, v baráži tento úspěch sice nezopakovali, přesto byl letošní ročník pro hranické družstvo mužů úspěšný. Ženy vybojovaly mnohem lepší umístění, než očekávaly, sezónu tedy ukončily s velmi dobrým pocitem ze svého účinkování v soutěži.

 

Celkové výsledky baráže

Fotografie

 

sam_2635.jpg