Jdi na obsah Jdi na menu
 


Atletický oddíl se ohlédl za letošní sezónou

23. 11. 2010

 Atletická mládež měla vydařený rok

Zaměřit se v posledních letech především na mládež byl pro atletický oddíl SK Hranice vydařený tah. V letošní sezóně se projevil především zvyšující se počet mladých atletů, ale také jejich lepšící se výkonnost. Historický úspěch družstva přípravek dívek nebo čtyři medaile z Mistrovství Moravy, to byly hlavní úspěchy, kterými mládež letos udělala radost nejen vedení oddílu.

Hlavními prioritami v kategorii mládeže, na které se oddíl atletiky posledních pár let zaměřuje, jsou především Krajská soutěž družstev oddílových přípravek, Běžecký pohár dětí a mládeže Olomouckého kraje a individuální starty mladších a starších žáků na Mistrovství Moravy a Slezska (případně Mistrovství ČR).

Skvělého výsledku dosáhlo letos družstvo přípravek dívek. V nabité Krajské soutěži družstev oddílových přípravek v konkurenci mnohem početnějších týmů vybojovalo senzační druhé místo. Z finále, které proběhlo ve středu 9. 6. v Olomouci, si dívky vezly domů krásný pohár. Doteď bylo nejlepším výsledkem družstev hranických přípravek třetí místo, které vybojovali hned třikrát hoši. Největší oporou týmu byla talentovaná Simona Losertová. Dalšími sběratelkami bodů pro družstvo byly Aneta Bartošíková, Tereza Ondruchová, Magdaléna Križanová, Natálie Vaňková, Kateřina Lehká, Markéta Vanduchová, Kristýna Podjuklová, Jana Dvořáková a Dominika Šimková. Družstvo přípravek hochů, které se letos skládalo většinou z mladších závodníků, obsadilo sedmé místo. Potěšilo také čtvrté místo družstva mladších žáků v Krajské soutěži. Starší žáci obsadili sedmou pozici ve spojené soutěži Olomouckého a Zlínského kraje.

Vyhlášení celkových výsledků Běžeckého poháru dětí a mládeže Olomouckého kraje proběhlo ihned po posledním závodě 3. 10. ve Šternberku. Letos se běželo celkem osm závodů, z nichž se do výsledků započítávalo šest nejlepších. Již v minulých letech byl atletický oddíl SK Hranice sběratelem předních umístění v tomto poháru. Letos tomu nebylo jinak. Dvě vítězství, čtyři druhá a tři třetí místa jsou toho důkazem. Nejvíce bodů v poháru vybojovali Jaromír Šenkeřík mezi předžáky a Zdeněk Podjukl mezi staršími žáky, po právu si tak odvezli pohár pro vítěze. Druhá místa obsadili dorostenec Václav Žabíček, mladší žák Kryštof Kučera, předžák Tomáš Dvořák a Lubomír Bezděk mezi nejmladšími hochy. Třetí pozice pak vybojovali dorostenec Zdeněk Zapata, starší žák David Rotrekl a předžákyně Simona Losertová.

Dařilo se i v individuálních soutěžích. Z Mistrovství Moravy a Slezska mladšího žactva, které se konalo v neděli 19. září ve Znojmě, přivezli hraničtí atleti čtyři medaile. Kompletní sbírku medailí vybojoval velký talent Pavel Gadas, pro tu čtvrtou si doběhl Kryštof Kučera. Pavel zvítězil ve skoku dalekém, stříbro vybojoval v běhu na 60m, bronz v běhu na 150m. Kryštof doběh v závodě na 800m třetí. Těsně za stupni vítězů na Mistrovství Moravy a Slezska letos hned dvakrát doběhl starší žák Zdeněk Podjukl. Čtvrtá místa obsadil v běhu na 3000m v hale a na 1500m na dráze.

Hranický oddíl letos také pro své nejmladší atlety uspořádal hned dvoje závody. Jako každý rok před prázdninovou pauzou to byly tradiční závody na ukončení první části sezóny pro všechny hranické přípravky a žáky. Všech osm kategorií závodilo ve čtyřboji. Celkově závodilo 38 dětí. Na podzim letos poprvé proběhlo Zavírání dráhy. Počasí sice atletice příliš nepřálo, ale i tak se na start čtyř disciplín postavilo celkem 58 mladých hranických závodníků.

Úspěchy v kategorii mládeže jsou pro oddíl především příslibem do budoucna. Z velkého počtu dětí především v přípravkách a atletické školce se, doufejme, podaří vychovat dostatečný počet atletů, kteří zacelí mezery v jednotlivých kategoriích. A snad se mezi nimi najde i pár talentů, kteří vydrží u atletiky až do dospělosti a budou schopni konkurovat minimálně republikové špičce.

 

Skvělý úspěch družstva mužů a čtvrté místo z MČR

Sezónu úspěchů i těsných porážek letos zažili „dospělí“ hraničtí atleti. Družstvo mužů bojovalo o historický úspěch, Petře Vašinové těsně unikla medaile z MČR a poměrně velký počet medailí z Mistrovství Moravy a Slezska. To byly hlavní události letošní sezóny pro atlety z oddílu SK Hranice.

Družstvu mužů v neděli 5. září na domácím stadionu těsně unikl postup do I. ligy. Po vítězství v základní skupině II. ligy sehráli důstojnou roli i v prolínací soutěži, obsadili čtvrté – tj. první nepostupové místo a sklonili se jen před prvoligovými Havířovem a Moravskou Slávií Brno a vítězem jižní skupiny II. ligy Uherským Hradištěm. Hranické družstvo vrchol letošní soutěže nijak nepodcenilo. Na startu byli všichni, kdo měli naději na body. Odstup od postupové třetí pozice byl nijak propastných 23 bodů. Na druhou stranu další v pořadí Šumperk za Hranicemi skončil o téměř 30 bodů.

Atleti letos opravdu odvedli kus práce. S patrně nejúspěšnější sezonou družstva mužů za poslední desetiletí se loučí se ctí. Patří jim aktuální dvanáctá pozice na Moravě, což je vynikající výsledek. Doufejme, že příští rok se opět sejdou ve stejně silné sestavě a stejně dobré formě a pokusí se, když ne o lepší, tedy aspoň o srovnatelný výsledek opět ve II. lize. Družstvo žen SK Hranice po čtvrtém místě v základní části k baráži nastoupilo pouze formálně s minimálním počtem závodnic, obsadilo tudíž poslední desátou pozici. Většina závodnic ten den plnila pozici rozhodčích. Domácí pořadatelé i takto významné a velké závody (nejspíš největší v dosavadní historii oddílu) zvládli výborně. O velikosti celé akce svědčí i počet rozhodčích, členů technické čety a závodní kanceláře, kteří na uspořádání baráže byli potřeba – 46.

Dlouhé čekání na medaili z Mistrovství ČR se i letos protáhne o další rok. K „placce z republiky“ měla letos, stejně jako pár posledních sezón, nejblíže Petra Vašinová. Na Mistrovství ČR do 22 let, které proběhlo poslední prázdninový víkend v Břeclavi, vybojovala na osmistovce výborné čtvrté místo. Dvojí finálovou účast se pak podařilo vybojovat hranickým atletkám na Mistrovství ČR, které proběhlo v polovině července v Třinci. Klára Úlehlová doběhla v závodě na 400m nečekaně šestá, Petra Vašinová pak na dvojnásobné trati osmá. Hranický oddíl může být s vystoupením svých atletek na Mistrovství ČR rozhodně spokojený.

Zato medailí z různých Mistrovství Moravy a Slezska (MMS) dovezli letos atleti poměrně hodně. Zlata to byly hned tři. Na MMS na dráze se o dva tituly postaraly opět Petra Vašinová a Klára Úlehlová (na stejných tratích jako na MČR). Třetí zlato přidal Václav Žabíček na MMS v přespolním běhu v kategorii mužů nad 40 let. Další tři medaile byly ze stříbrného kovu. O dvě se opět postaraly Petra s Klárou. Tentokrát na MMS v hale, Petra na trati 1500m, Klára na čtyřstovce. Třetí stříbrnou medaili vybojovala Klára Úlehlová na MMS ve víceboji v hale.

Co víc si přát do další sezóny? Jednoznačně podobný, ne-li lepší výsledek družstva mužů, medaili z MČR nebo vyšší počet hranických atletů na tomto srovnání republikové špičky. Přání je spousta, hraničtí atleti se jistě budou snažit pro jejich splnění udělat příští rok maximum.